Fråga oss

Behöver du snabbt komma i kontakt med oss?

Ring oss gärna på 08-411 76 76 eller använd nedanstående formulär:

Pannlyft/ögonbrynslyft

Ett pannlyft eller ett ögonbrynslyft kan ge dig ett ungdomligare uttryck som får dig att se ut som du känner dig. När vi blir äldre minskar elasticiteten, vilket kan bilda djupa fåror och rynkor i pannan. Med ett lyft kommer du se mer avslappnad ut och få ett ansikte som framstår som piggare.

Vad är pannlyft- och ögonbrynslyft?

Pannlyft- och ögonbrynslyft är ett ingrepp som innebär att pannhuden sträcks ut och ögonbrynen lyfts upp. Detta ingrepp är vanligt att genomgå när ögonbrynen sjunkit ned, när övre ögonlocken har blivit tunga och/eller när pannan är kraftigt rynkig med djupa veck. Korrigering av djupa bekymmersrynkor mellan ögonbrynen (argrynkan) kan också justeras med denna kombinationsbehandling. Dessa besvär kan uppstå vid stigande ålder eller också vara medfödda, och kan ge ett bistert och trött ansikte. Fördelarna med pannlyft- och ögonbrynslyft är bland annat ett piggare, mer ungdomligt ansikte. Det kan även ge ansiktet ett mer avslappnat intryck.

Hur går det till?

Med hjälp av ett pannlyft tas hudöverskottet bort och pannhuden sträcks upp med hjälp av ett snitt längs hårfästet eller en bit in i hårbotten. Om hårfästet är högt eller håller på att bli kan hårfästet sänkas en aning om snittet läggs precis vid hårfästet. Även titthålsteknik kan användas för pannlyft- och ögonbrynslyft, vilket innebär att flera små diskreta snitt läggs innanför hårfästet. Den senare operationstekniken kan därmed innebära att hårfästet blir något högre än tidigare, dock är fördelen för gleshåriga personer att ingreppet inte medför generande ärr. Vilken operationsteknik som är mest lämplig diskuteras med kirurgen innan ingreppet. Oavsett teknik så lyfts och fästs ögonbrynen och pannan med hjälp av suturer (stygn) som självabsorberas av kroppen efter cirka två veckor. Som med alla andra ärr är det viktigt att undvika sol och skydda ärren med stark solskyddsfaktor.

Operationen

Ingreppet sker i narkos och man sover oftast över på kliniken en natt. Man bör räkna med att vara hemma från arbetet i två veckor. Det första återbesöket sker efter en vecka och sedan efter ett halvår. Viss känselnedsättning kan uppstå, som vanligast går över på några månader eller upp till ett år. Svullnad, stelnad, klåda i hårbotten och blåmärken kan däremot uppstå, vilka går över på någon vecka. Bandage ska bäras i sju dagar.

Hur går jag tillväga för att utföra ingreppet?

Alla kirurgiska ingrepp föregås av en konsultation med kirurg. Där kommer du få genomgå klinisk undersökning, noggrann analys av just din problematik och få fulltäckande information kring de behandlingsalternativ som passar dig bäst. Kontakta oss för mer information.


Boka konsultation online