Fråga oss

Behöver du snabbt komma i kontakt med oss?

Ring oss gärna på 08-411 76 76 eller använd nedanstående formulär:

Leverfläckar/födelsemärken

Leverfläckar eller födelsemärken samt hudförändringar kan upplevas som missprydande. Vissa människor väljer därför att ta bort förändringarna antingen kirurgiskt, genom frysning eller med laser. Innan behandling är det dock viktigt att undersöka förändringarna hos en läkare.

Om leverfläckar/födelsemärken

En leverfläck (naevus) är ett litet område av huden som är extra pigmenterad  och därför syns som en mörk prick eller fläck.

Alla vuxna har leverfläckar. De första börjar synas under första levnadsåren, och sedan uppkommer fler och fler under uppväxtåren fram till ungefär 30-års åldern. Leverfläckar kan ha många olika utseenden.

Många människor har svårt att skilja mellan leverfläckar (naevus) och övriga hudförändringar såsom t.ex. fibrom, hudflikar, hudvårtor, spider-naevus mm. Det är därför viktigt att ALLA hudförändringar bedöms av läkare, innan man bestämmer sig för att låta behandla dessa.

Bedömning och behandling av leverfläckar

I tillägg till nedanstående policy (om hudförändringar) så gäller följande för leverfläckar (naevus):

1.  Patienten måste alltid ha uppvisat sina leverfläckar för en hudläkare / distriktsläkare innan patienten eventuellt behandlas hos oss på Nordiska Kliniken.

2. Nordiska Kliniken kan komma att kräva att patienten uppvisar en aktuell journalkopia (helst inte äldre än fyra månader) som visar att patienten har visat upp och fått bedömt sina hudförändringar/leverfläckar på adekvat vis hos sin ordinarie distriktsläkare eller hudläkare.

3. Kirurgisk borttagning brukar rekommenderas för leverfläckar, där man uppfattar dom som misstänkt farliga och vill undersöka dem mikroskopiskt.

Om hudförändringar

Hudförändringar som knutor i ansiktet och hudflikar på hals och i armhålor kan behandlas effektivt med laser. Oftast räcker en behandlingsomgång. Hudförändringen antar direkt efter behandlingen en mörk färg. Efter en knapp vecka torkar den in och faller av. Viktigt är att inte peta på förändringen under den tiden.

Efter hudförändringen fallit av kommer den underliggande huden vara svagt rosaskimrande under några veckor. Därefter bleknar huden av allteftersom. Det kan ta några månader innan huden helt återfått sin normala pigmentering.

Undvik direkt stark sol på området så länge det är rosa. Täck med färgat stift, solskyddsfaktor eller plåster om du skall sola.

Bedömning av hudförändringar

På Nordiska Kliniken gäller följande policy för alla slags hudförändringar:

1. Patienten måste träffa en legitimerad läkare som inleder undersökningen med att efterhöra patientens sjukhistoria (anamnes).  På detta vis får läkaren en uppfattning om det föreligger ärftlighet för tumörsjukdomar, hur länge patienten har haft hudförändringen, om hudförändringen ändrat karaktär med tiden mm.

2. Läkaren undersöker därefter hudförändringen visuellt och bedömer bland annat dess färg, form, avgränsning mm.

3. Först därefter fattas beslut om vilken typ av behandling som skall erbjudas.

Behandling av hudförändringar

Hudförändringar kan tas bort:
1. Kirurgiskt (hudförändringen skickas då för mikroskopisk bedömning)
2. Genom frysning
3. Med laser

Vilken behandling man väljer beror på flera faktorer såsom:

  • Vilken typ av hudförändring det gäller
  • Var på kroppen hudförändringen sitter
  • Patientens egna önskemål

Fördelen med laser är att hudförändringarna behandlas snabbt, effektivt och lindrigt. Laserljuset förstör selektivt hudförändringens blodförsörjning och aktiverar kroppens immunförsvar. Hudförändringen stöts därefter oftast bort och efterlämnar minimala ärr. Läkningstiden samt estetiken blir alltid bättre med lasermetoden. Det räcker ofta med en behandling för att ta bort fläckarna/hudförändringarna, men i vissa fall kan behandlingen behöva upprepas. Laserbehandlingen känns som små varma stick och tolereras oftast väl. Bedövning brukar inte behövas.

Kontakta oss för bokning och personlig rådgivning.