Fråga oss

Behöver du snabbt komma i kontakt med oss?

Ring oss gärna på 08-411 76 76 eller använd nedanstående formulär:

Armplastik

Armplastik innebär att överskottshud eller s.k. gäddhäng avlägsnas på överarmarna. Om man även har kraftiga armar kan en fettsugning behövas för att minska omfånget runt armarna.

Om armplastik

Armplastik är ett plastikkirurgiskt ingrepp som syftar till att ta bort överskottshud och häng på överarmarna. Det är även vanligt att man genomgår en fettsugning i samband med detta, om man till exempel har en kraftig överarm i kombination med ett s.k. ”gäddhäng”.

Beroende på hur elastisk huden är kanske det inte alltid är tillräckligt med endast en fettsugning, utan man behöver då även en armplastik. Hudens elasticitet blir sämre ju äldre man blir, vilket kan resultera i slapp och sladdrig hud. Även vid viktminskning kan huden bli hängande, vilket kan orsaka diverse besvär. Med hjälp av armplastik kan omfånget minska och armarna bli slankare, smalare och slätare.

Placering av ärr

Vid armplastik läggs ett snitt på insidan av överarmen, som oftast går från armhålan till armbågen. Ärrets längd beror på hur mycket hud som ska tas bort. Ärren bleknar över tid och synligheten beror mycket på vilken typ av läkkött man har, därför kan ärren vara synliga för utomstående. För att förbättra läkprocessen ska ärren tejpas efter operation, enligt rekommendation från din kirurg.

Efter operation

Ingreppet sker i antingen narkos eller lokalbedövning, beroende på ingreppets omfattning. Det är vanligt att man går hem efter operationen och vid stillasittande jobb kan man vara tillbaka på arbetet efter 1-2 veckor. Smärtan vid armplastik är individuell men oftast inte särskilt uttalad. Både överarm och underarm kommer att bandageras i minst två veckor för att undvika svullnad och stickningar. Det kan dock hända att underarm och händer svullnar upp i ett par dagar efter ingreppet. Dem första dagarna efter ingreppet bör du undvika att ha armarna hängandes längs kroppen, och istället ha dem upplyfta med hjälp av några kuddar i sängen. Viktigt att tänka på är även att sträcka ut och böja fingrarna för att spänna underarmarna, vilket kan hjälpa till att minska svullnaden. Lättare träningsaktivitet kan återupptas efter ca två veckor.

Hur går jag tillväga för att utföra ingreppet?

Alla kirurgiska ingrepp föregås av en konsultation med kirurg. Där kommer du få genomgå klinisk undersökning, noggrann analys av just din problematik och få fulltäckande information kring de behandlingsalternativ som passar dig bäst.


Boka konsultation online