Vi använder cookies för att spara viss information. När du använder Nordiska Klinikens hemsida godkänner du detta. Läs vår Integritetspolicy här.

Vi kunde tyvärr inte hitta några resultat.

Tillbaka till startsidan

Kolla upp leverfläckar i god tid

Förändringar i leverfläckar kan vara tecken på hudcancer; särskilt malignt melanom är en allvarlig form av cancer. Tidig upptäckt och behandling ökar avsevärt chanserna för ett gott utfall. Du bör kolla upp dina leverfläckar om de ändrar storlek, form eller färg. Genom en snabb kontroll hos våra hudläkare kan du snabbt få nödvändig vård om dina hud- eller pigmentförändringar visar tecken på cancer. Till Nordiska Kliniken är du välkommen att träffa en hudläkare i Stockholm utan remiss.

Vad innebär hud- och pigmentförändringar?

Hud- och pigmentförändringar innebär ändringar i hudens utseende, färg, eller struktur. Det kan handla om nya fläckar, leverfläckar som ändrar storlek eller färg, eller områden där huden blir mörkare eller ljusare än den omgivande huden. De allra flesta hud- och pigmentförändringar är godartade och ofarliga. Den cancerform som ökat snabbast i Sverige är hudcancer, men tidig upptäckt kan i de flesta fall förhindra konsekvenser. För att kunna upptäcka hud- och pigmentförändringar är det viktigt att regelbundet göra en kontroll av din hud.

Vad ska jag hålla utkik efter?

Vanliga födelsemärken, nevi, är i regel godartade och jämnt bruna i färgen och det finns nästan alltid en tydlig gräns till huden runt omkring. Om du däremot upplever något av följande bör du boka in en prickkontroll hos hudläkare.

 • Upptäcker nya hud-eller pigmentförändringar som ändras i storlek, färg eller form.
 • Tidigare födelsemärken som växer, ändrar färg eller form.
 • Sår som inte läker.
 • Knutor i huden.
 • Känner oro över en viss förändring

Tidig upptäckt genom prickkontroll

Under en prickkontroll kan man upptäcka olika typer av hudförändringar. Syftet är att identifiera potentiellt skadliga förändringar i ett tidigt skede för att snabbt kunna tillämpa en effektiv behandling.

Hur går det till?

Vid en fysisk prickkontroll granskar hudläkaren hudförändringar i form av prickar, fläckar och märken för att bedöma om de är farliga eller inte. Vid misstänkt hudcancer, eller förstadier till hudcancer, bokas behandling in här på kliniken. Hela kroppen undersöks och eventuella misstänkta förändringar kan opereras bort med snabba operationstider, oftast samma vecka. De flesta hudcancerförändringar opereras bort helt och skickas därefter till hudpatalog för histopatologisk analys. På Nordiska Kliniken har vi fullt utrustade lokaler och personal med lång och gedigen erfarenhet av medicinska hudproblem och estetisk hudvård med utbildning inom dermatologi eller kirurgi. Läs mer om våra hudläkare som jobbar på kliniken.

Fördelar med fysisk prickkontroll

Vid en fysisk prickkontroll får våra hudläkare en bredare möjlighet att noggrant analysera olika hud- och pigmentförändringar. Under fysiska kontroller kan våra hudläkare direkt undersöka eventuella förändringar via säkrare metoder och därmed ge en mer tillförlitlig bedömning jämfört med digitala eller bildbaserade besök. Hudläkaren kan också samtidigt ge en bedömning av bästa åtgärden och omhändertagandet.

Avlägsna prickar eller fläckar vid kosmetiska skäl

För dig som överväger att avlägsna eventuella prickar eller fläckar av kosmetiska skäl rekommenderar vi att du först genomgår en fysisk prickkontroll för att säkerställa att eventuella prickar eller fläckar är ofarliga innan någon åtgärd utförs.

Vad är hudcancer?

Det finns olika slags former av hudcancer, däribland malignt melanom, basalcellscancer (även kallat basaliom) och skivepitelcancer. Samtliga former går att behandla och upptäcka genom kontroll av födelsemärken och leverfläckar.

Malignt melanom

Malignt melanom, i folkmun även kallat hudcancer, är den allra vanligaste formen av allvarlig hudcancer och snabbast ökande cancerformen i Sverige. Ca 90 % av alla melanompatienter som upptäcks tidigt blir helt botade.

Orsaken till malignt melanom beror mestadels på att personer bränt sig återkommande i solen. Malignt melanom kan uppstå var som helst på huden, men är vanligast på delar av kroppen som exponeras av mycket sol, som bröstet, ryggen eller benen. Det allra vanligaste symptomet är en helt ny brunsvart fläck eller knuta som vuxit eller ändrat i utseende. Det kan även se ut som en leverfläck eller födelsemärke som börjat förändras.

Tecken på Malignt melanom:

 • Ojämnt i färgen. Nyanser av brunt, svart, rött, rosa, blått eller vitt.
 • Oregelbundet i formen och ojämnt i kanten.
 • Mäter större än 5 millimeter.
 • Märken som blöder.

Basalcellscancer

Basalcellscancer, även kallat basaliom är den vanligaste formen av hudcancer som kännetecknas av dess förekomst i främst ansiktet eller på övre delar av bröst och rygg. De vanligaste tecken på basalcellscancer är sår i ansiktet som inte läker, röda och fjällande förändringar som inte försvinner och upphöjd hudfärgad knuta i huden. Denna form av hudcancer orsakas av intensiv solexponering, men även ärftlighet, och är allra vanligast för personer över 40-årsåldern. Basalcellscancer sprider sig vanligtvis inte, men det är viktigt att få rätt behandling eftersom de kan bli mycket besvärliga och växa sig till stora sår.

Skivepitelcancer

Skivepitelcancer är en form av hudcancer som har blivit allt vanligare och orsakas av för mycket tid i solen. Denna form kan uppstå utan att man bränt sig av solen. Cancerformen är vanligast förekommande i ansiktet eller på ovansidan av händerna, men kan också förekomma på underarmarna eller underbenen. Symtom på skivepitelcancer visar sig vanligtvis genom en knuta eller fläck på huden som är hudfärgad eller blekt röd, fjällig och skrovlig i strukturen och som ömmar vid beröring.

Tidiga tecken på skivepitelcancer

 • Aktinisk keratos (även kallat solskada) visar sig som en ljusröd eller rödbrun fläck med otydliga kanter, och som är mellan någon millimeter och centimeter stor.
 • Skivepitelcancer in situ (som också går under namnet Bowens sjukdom) innebär att hudcancern inte utvecklat sig vidare än till hudens yta och inte ännu är fullt utvecklad skivepitelcancer. Formen visar sig som en sårig och fjällande rodnad som kan påminna om eksemutslag.
Samtliga former av hudcancer är behandlingsbara. Ju tidigare upptäckt, desto bättre förutsättningar finns för att bli helt fri från samtliga former.
 

Vi utför prickkontroller och behandlar andra hud- och pigmentförändringar, såsom cherry spots, lipom, eksem, ärr och vårtor.