Vi använder cookies för att spara viss information. När du använder Nordiska Klinikens hemsida godkänner du detta. Läs vår Integritetspolicy här.

Vi kunde tyvärr inte hitta några resultat.

Tillbaka till startsidan

Undersökning och behandling av hudåkommor remissfritt

Välkommen till Nordiska Klinikens hudläkare i Stockholm (utan remiss). Vi erbjuder ett brett urval för dig med olika typer av hudbesvär, hudåkommor och/eller hudsjukdomar. Vi har flera olika behandlingsalternativ för att kunna erbjuda dig bästa möjliga behandling.

Träffa våra hudläkare utan remiss

Nordiska Klinikens hudläkare Jakob Wikström och Philip Curman har lång erfarenhet inom hudsjukdomar. Våra hudläkare i Stockholm välkomnar privata patienter för både medicinsk- och estetisk hudvård, helt utan remiss eller långa väntetider som är vanligt förekommande via landstinget.

Våra hudläkare bedömer, diagnostiserar och behandlar en mängd olika hudsjukdomar, hudförändringar och hudåkommor, som exempelvis acneärr, leverfläckar, rosacea och vårtor. Se exempel på hudtillstånd som kan behandlas av Dr. Wikström och Dr. Curman nedan och läs mer om de olika hudtillstånden.

Hudläkare i Stockholm

Välkommen till Nordiska Kliniken för att träffa hudläkare i Stockholm utan remiss.

Det är viktigt att du träffar en specialist som kan ge dig en professionell bedömning av dina hudförändringar och för att du ska få veta vilken behandlingsmetod som är lämpligast för just dig.

Vi har lång erfarenhet av att behandla olika typer av hudåkommor och hudsjukdomar. Första steget är att komma till oss på en konsultation, där våra hudläkare bedömer dina hudförändringar. Boka konsultation hos våra hudläkare eller kontakta oss för mer information.

 

Besök hudläkare för olika hudåkommor

Acnebehandling med Isotretinoin

Isotretinoin är en erkänd och effektiv behandling för dig med acne som inte har svarat på andra behandlingsmetoder eller som första behandling för svår acne. Läkemedlet tas i tablettform och fungerar genom att minska talgproduktionen i huden och förhindra tilltäppta porer. Denna medicin kan hjälpa till att minska inflammation, blemmor och ärrbildning i samband med acne. Genom att använda isotretinoin kan man uppnå betydande förbättringar av blemmor och en övergripande förbättring av hudens tillstånd. Isotretinoin är den enda acnebehandlingen som kan bota acne, ca 80% botas efter en kur på 6 månader.

Det är viktigt att notera att isotretinoin kan ha potentiella biverkningar, därför föregås alltid eventuell behandling med en konsultation hos hudläkare för individuell bedömning av din huds tillstånd.

Acneärr

Många människor lider av acneärr varpå det kan vara en besvärlig åkomma långt efter att den aktiva acnen försvunnit. Ärrbildningen kan se olika ut men vanligt är att man får märken i huden i form av pigmentförändringar eller nedsjunkna ärr. Hos Nordiska Kliniken arbetar våra hudläkare med olika typer av behandlingar mot acneärr och en individuell behandlingsplan läggs för varje patient under konsultationstillfället med hudläkaren. Behandlingen ges även för aktiv acne. Läkarbehandlingarna kan även kombineras med olika hudterapeutbehandlingar såsom IPL, ansiktsbehandlingar och kemiska peelingar.

Olika behandlingar som vi utför på acneärr:

  • Fraktioner laser: För behandling av atrofiska acneärr, rolling scars eller box scars.
  • TCA Cross: Behandling med TCA syra appliceras på individuella akneärr för att stimulera kollagenproduktionen och minska deras synlighet.
  • Punsch excision: Är en kirurgisk procedur för att avlägsna ärrvävnad och jämna ut hudytor.
  • Subcision: En minimalt invasiv behandling där en nål används för att bryta upp bindväv under huden och minska förekomsten av ärr.
  • Läkemedelsbehandling mot aktiv acne: arbetar förebyggande mot akneärr.
  • IPL: Minskar synligheten av akneärr genom ljuspulser som stimulerar kollagenproduktionen och förbättra hudens textur, minskar rodnad och hyperpigmenteringar.
  • Ansiktsbehandlingar och kemiska peelingar: Vi kan skräddarsy behandlingar för dig med acnebenägen eller känslig hud.

Aterom

Ett aterom, även känd som talgkörtelcysta, är en vanlig godartad cysta som bildas när en talgkörtel blir blockerad. Cystan kan dyka upp var som helst på kroppen där talgkörtlar finns, såsom ansiktet, nacken eller ryggen. Ateromet kan behöva avlägsnas om de blir inflammerade, orsakar obehag eller av kosmetiska skäl.

Behandlingen involverar oftast avlägsnande av cystan genom kirurgisk excision för att förhindra återkommande bildning. Hos oss på Nordiska Kliniken är det hudläkarna som utför denna typ av behandling.

Cherry spots

Cherry spots är små röda kärlnystan i huden som kommer med åldern och är ofarliga men ofta missprydande. Dessa kan enkelt åtgärdas olika lasermetoder hos en hudläkare.

Eksem

Eksem är en vanligt förekommande inflammatorisk hudsjukdom som kan påverka personer i alla åldrar. Det kännetecknas av rodnad, klåda och utslag på huden, vara kroniska eller regelbundet återkommande och påverka olika delar av kroppen.

Orsaken antas vara en kombination av genetiska och miljömässiga faktorer. Det finns olika typer av eksem, inklusive atopiskt eksem, kontakteksem och seborroiskt eksem.

 

Förebygg eksem:

– Håll huden ren och återfuktad.

– Välj hudvårdsprodukter som är skonsamma mot huden.

– Undvik kontakt med starka kemikalier som tvättmedel och rengöringsmedel som kan irritera huden.

– Klä dig i luftiga kläder som andas och som minimerar svettning.

– Undvik att klia på utslagen. Klåda kan förvärra eksem och leda till infektion.

På Nordiska Kliniken kan du få professionell hjälp från våra erfarna hudläkare. Vi förstår att eksem kan vara en besvärlig och frustrerande hudsjukdom som påverkar individer på olika sätt. På kliniken kan du konsultera våra hudläkare för en korrekt diagnos och en skräddarsydd behandlingsplan baserad på dina individuella behov.

Hudläkarna på Nordiska Kliniken kan ordinera receptbelagda läkemedel och krämer som syftar till att lindra symptom, minska inflammationen och förhindra utbrott.

Fettknöl (Lipom)

Det finns olika typer av fettknölar (lipom, talgcystor) och dessa kan variera i storlek och i känsla. Fettknölar är ofarliga och kan uppkomma var som helst på kroppen. Får du en fettknöl på rygg, hals/nacke eller skuldrorna ter de sig ofta i en fastare känsla medan om knölarna uppstår på armar eller ben brukar de ha en mjukare känsla vid beröring.

Många gånger är fettknölar små och du märker inte av några symptom. Däremot kan större fettknölar ibland göra ont och/eller vara besvärande och behövas ta bort av den anledningen. Om du upptäcker att knölen förändras i form eller storlek under en kortare period är det bra att söka vård.

Oavsett om du lider av din fettknöl eller inte så kan du vända dig till våra hudläkare Dr. Wikström och Dr. Curman för att behandla knölen.

Fibrom

Ett fibrom är uppbyggt av bindvävsceller och är helt ofarliga. Fibrom kan se olika ut men vanligast är att fibromet ser ut som en liten hudfärgad knöl, en upphöjning eller som ett pigmentlöst födelsemärke. Ett fibrom sitter ofta på halsen eller i armhålor. Fibrom kräver sällan behandling men kan upplevas som missprydande varpå det är en av anledningarna till att man väljer att ta bort fibromet.

 

Hudföryngring

När huden åldras uppstår en naturlig rynkbildning vilket kan upplevas som extra besvärande i ansiktsområdet. Våra hudterapeuter erbjuder ytliga hudföryngringsbehandlingar i form av bland annat kemisk peeling och laser (Fotona 4D) med kort konvalescenstid. Dr. Wikström kan utföra djupare hudföryngringsbehandlingar i ansiktet inkl. ögonlocken med laser som innebär längre konvalescenstid men möjlighet till större resultat. Normalt görs behandlingarna med ytlig bedövning men kan vid behov göras i narkos.

På Nordiska Kliniken utför våra hudläkare två olika varianter av hudföryngring, även kallat hudslipning. Med hjälp av den marknadsledande fraktionerade lasern Erbium: YAG-lasern från Fotona kan lasern behandla både ytliga och djupa hudföryngringsbehandlingar.

Hudföryngring med fraktionerad laser

Denna behandling av hudföryngring lämpar sig för både dig som vill behandla existerande finrynkor och allmänna åldersförändringar i huden samt för dig som vill förebygga hudens åldrande. Genom att använda en kontrollerad lasersignal kan vår laser målinrikta specifika områden av huden, där den skapar små mikroskopiska kanaler. Dessa kanaler stimulerar en naturlig läkningsprocess i huden, vilket resulterar i en förbättrad textur, minskade rynkor och fina linjer, samt en jämnare hudton.

Hudförygring med full beam slipning

Denna metod lämpar sig till dig med mycket finrynkor och pigmenteringar i ansiktet. Det är vår mest kraftfulla behandling som innebär en hudslipning av det övre hudlagret, vilket stimulerar cellförnyelseprocessen och främjar tillväxten av ny hud med förbättrad textur och ungdomlig lyster. Full beam slipning kan effektivt behandla rynkor, solskador, ärr och ojämn hudton, men kräver vanligtvis en längre återhämtningsperiod jämfört med mildare hudföryngringsmetoder.

Hudsvamp

Hudsvamp är en vanlig hudinfektion som orsakas av svampar och kan påverka olika områden på kroppen, inklusive huden, naglarna och hårbotten. Vanliga symptom är klåda, rodnad, fjällande hud, blåsor eller sprickor.

För att få rätt diagnos och behandling är det viktigt att konsultera erfarna hudläkare. Våra hudläkare hjälper dig att identifiera vilken typ av hudsvamp du lider av och kan rekommendera lämplig behandling, såsom svampdödande salvor, krämer eller schampon. Vid ihållande eller svår hudsvamp är det särskilt viktigt att söka professionell hjälp för en korrekt diagnos och en individuellt anpassad behandlingsplan.

Förebygg hudsvampsinfektioner:

– Håll huden ren och torr. Fukt och svett gynna tillväxten av svamp.

– Använd luftiga kläder och skor som andas. Byt regelbundet.

– Undvik att dela personliga föremål för att minska risken för spridning av eventuella infektioner.

– Undvik att gå barfota i offentliga våtutrymmen som simbassänger, gymduschrum och omklädningsrum.

Olika hudsvampsinfektioner:

Candida: Candidasvampen är normalt närvarande på huden, men överväxt kan orsaka infektioner som candida intertrigo, en svampinfektion som uppstår i hudveck som under brösten, i ljumskarna eller mellan tårna.

Malassezia: Denna svamp finns naturligt på huden och kan leda till hudinfektioner som pityriasis versicolor. Pityriasis versicolor kännetecknas av fläckar på huden som kan vara bruna, rosa eller vita.

Microsporum: Detta är en svamp som orsakar ringorm, en infektion som vanligtvis påverkar hårbotten, naglarna och huden.

Trichophyton: Är en vanlig svamp som orsakar infektioner som ringorm, fotsvamp och nagelsvamp.

Nagelsvamp / Fotsvamp

Fotsvamp kan enkelt behandlas med receptfria svampmedel från apotek och är viktigt att hålla efter då obehandlad fotsvamp kan leda till nagelsvamp. Nagelsvamp blir vanligare med åldern men kan uppstå redan i 20-30-årsåldern men endast undantagsvis hos barn.

Nagelsvamp är mer svårbehandlat än fotsvamp. Man kan försöka med medicinska nagellack typ Loceryl eller Onytec men den andra riktigt effektiva behandlingen är Terbinafin-tabletter under minst 6 månader. Eftersom terbinafin kan påverka levern i vissa fall tas blodprover innan och 6 veckor efter påbörjad behandling.

För att motverka risken för återfall i nagelsvamp efter avslutad behandling rekommenderar vi regelbunden smörning av fötterna med svampsalva efteråt och även förebyggande terbinafintabletter då och då.

Terbinafintabletter är inte lämpligt för multisjuka äldre patienter, patienter med leversjukdom eller för patienter som tar följande läkemedel: antidepressiva,  antiarytmika,  betablockerare, p-piller

Intima hudförändringar

Vi har omfattande erfarenhet av att behandla olika hudförändringar som kan förekomma på eller runt könsorganen, inklusive leverfläckar, fibrom och kondylom. Dessa förändringar kan orsaka estetiskt obehag och ibland påverka funktionen. För att uppnå goda resultat använder vi laserbehandling som förstahandsalternativ för intima hudförändringar. Vi sätter stor vikt vid diskretion och att erbjuda ett omsorgsfullt bemötande för att säkerställa din bekvämlighet och välbefinnande under behandlingen.

 

Leverfläckar / födelsemärken

Leverfläckar, även kallat födelsemärken, är en pigmenterad hudförändring som kan bildas var som helst på kroppen. Födelsemärken blir vanligare ju äldre man blir och ofta är de helt ofarliga. Om du däremot upptäcker att födelsemärket förändras i storlek och form under en kort tidsperiod kan det vara bra att se över denna hos hudläkare.

Om du känner dig osäker på om din hudförändring är godartad eller inte är det lämpligt att du träffar en hudläkare för bedömning med dermatoskop. Vid behov skickas hudförändringen för mikroskopisk analys. Det kan vara bra att kolla upp sina leverfläckar en gång per år. Leverfläckar tas även bort av estetiska skäl om du önskar. Läs mer om hur Nordiska Kliniken kan hjälpa dig med leverfläckar och hudförändringar.

Rhinophyma

Rhinophyma kallas även blomkålsnäsa och är en komplikation till den kroniska inflammatoriska hudsjukdomen Rosacea där talgkörtlarna i näsan tillväxer och missformar näsan.

Initialt blir näsan röd och sedan förtjockas näshuden gradvis, ofta på ett svulstigt missprydande vis. Rhinophyma är ofta socialt stigmatiserande men många patienter känner inte till att effektiv laserbehandling finns tillgänglig. Dr Jakob Wikström är en erfaren rhinophymakirurg och även vetenskapligt publicerad inom ämnet. Innan operation behövs ett konsultationsbesök hos hudläkare där diagnosen fastställs och näsans anatomi bedöms.

Rosacea

Rosacea är en frekvent förekommande inflammatorisk hudåkomma som orsakar ansiktsrodnad och ibland även akne. Behandlingsmetoderna inkluderar medicinska lösningar som krämer och tabletter, samt estetiska typer av behandlingar som laserterapi för att hantera till exempel förstorade blodkärl. I vissa fall, speciellt hos äldre män, kan rosacea resultera i rhinophyma, också kallat blomkålsnäsa, som kan behandlas med laser och IPL. Det är ofta effektivt att kombinera flera behandlingsmetoder för bästa möjliga resultat. Läs mer om vad en rosacea-behandling kan innehålla.

Vårtor

Det finns olika typer av vårtor, exempelvis åldersvårtor och vårtor orsakade av virus, beroende på vilken typ av vårta man har ser behandlingsmetoden olika ut. Virusorsakade vårtor är smittsamma men ofarliga. Vårtorna kan försvinna av sig själva efter en tid men man kan vilja få dem avlägsnade hos en hudläkare av bl.a. estetiska skäl. Nordiska Kliniken har lång erfarenhet av att behandla vårtor.

Åldersvårtor är smittfria och visar sig ofta genom en upphöjning i huden, vanligast förekommande är dem i ansikte, på bröst och rygg. Åldersvårtor kan variera i färg, allt från vit till brunsvart och ytan kan antingen vara glänsande eller torr. Dessa är helt ofarliga men kan avlägsnas på grund av estetiska skäl om bäraren upplever vårtan som missprydande.

Vårtor hos barn upp till 12 år

Vårtor hos barn försvinner ofta spontant eller kan i många fall framgångsrikt behandlas med filning och receptfria vårtmedel.

I vissa fall kan det krävas receptbelagd behandling av vårtorna. På grund av svårigheter att adekvat smärtstilla samt risk för ärrbildning erbjuder vi ej laserbehandling men däremot istället telefonkonsultation för vårtbehandling där receptbelagda vårtmedel kan skrivas ut.

Xantelasma

Xantelasma är inlagring av kolesterol i huden och yttrar sig som gulaktig hud främst runt ögonen. Ibland är tillståndet förknippat med högt kolesterol i blodet. Beroende på storleken kan xantelasma åtgärdas med laser eller olika kirurgiska metoder.

Ådernät

Förstorade tunna blodkärl, särskilt på låren, är ofarliga men anses ofta estetiskt missprydande. Ådernät kan behandlas med laser eller injicering av kärlretande ämnen vilket avgörs främst av var de sitter på kroppen.