Vi kunde tyvärr inte hitta några resultat.

Tillbaka till startsidan

Vad är ansiktslyft / facelift?

Ett ansiktslyft (facelift) är ett kosmetiskt ingrepp som syftar till att förbättra konturerna i ansiktet och på halsen, med målet att ge ansiktet ett yngre och piggare utseende samt en mer definierad käklinje. Med åldern mister huden sin spänst och elasticitet och då uppstår rynkor, påsar och linjer. Den direkta effekten av det är att man kan få ett mer hängigt och påsigt utseende med markerade rynkor. Våra kirurger kan inte förhindra åldrandet, men med ett ansiktslyft kan du få ett yngre och piggare utseende.

Ansiktslyft i Stockholm med Nordiska Kliniken

Vi på Nordiska Kliniken eftersträvar alltid ett naturligt utseende, och inte ett mimikfattigt eller hårt åtstramat ansikte. Boka gärna konsultation hos en av våra plastikkirurger om du är intresserad av ett facelift / ansiktslyft i Stockholm.

Bli av med rynkor i ansiktet med ett facelift

När vi åldras minskar fettansamlingar i ansiktet samtidigt som huden blir tunnare och elasticiteten minskar. Mindre underhudsfett och volym i kombination med sämre elasticitet i huden, kan med tiden resultera i ett relativt hudöverskott med markerade rynkor och ett mer hängigt och påsigt utseende.

Förutom genetiska faktorer och tyngdkraften finns det andra faktorer som kan spela roll för ansiktets åldrande så som:

  • Kraftig viktnedgång
  • Solexponering
  • Rökning
  • Alkohol
  • Sjukdom

Det är fullt normalt att ansiktet visar åldrandet mer än någon annan kroppsdel, eftersom ansiktet dagligen är utsatt för yttre faktorer. Med ett ansiktslyft / facelift kan du få ett piggare och mer ungdomligt utseende igen.

Det är individuellt hur vi åldras och behandlingen behöver därför individualiseras. En ansiktslyftning stoppar inte åldrandeprocessen och påverkar inte din hudkvalitet.

Kompletterande behandlingar

Djupa veck och fina rynkor kring munnen kan behöva kompletterande behandlingar så som fettransplantation, microneedling, peeling eller Botox/Fillers.

Ett facelift kombineras ofta med andra behandlingar och ingrepp som exempelvis halsplastik och ögonbrynslyft.

 

Vad kostar ett ansiktslyft? - Pris från 120 000 kr

eller delbetala 5 250 kr /månaden

Operationstid

2-4 timmar

Operation

Under narkos

Tid på kliniken

1 dygn

Tillbaka på jobbet

1-2 veckor

Vad är ett ansiktslyft?

Plastikkirurg Marcus Ehrström berättar om facelift.

Klicka för att se film

Hur går ett ansiktslyft till?

Vid en ansiktslyftning lyftes underliggande mjukdelar i ansiktet och stramas upp, överskottshud avlägsnas och adapteras tillbaka över de repositionerade ansiktskonturerna. Detta resulterar i att man slätar ut djupa nasolabialveck (vecken mellan näsvingarna till mungiporna), återskapar käklinjen, samt hakans och halsens utseende förbättras.

Ett facelift sker i narkos. Det finns olika tekniker, men vid en traditionellt ingrepp läggs snittet från tinningen och ner framför örat, runt öronsnibben och upp bakom örat in i hårbotten på nacken. Huden lossas därefter, underliggande mjukdelar stramas upp och överskottshud avlägsnas.

Vilken operationsteknik som används vid en ansiktslyftning och vilka eventuella kompletterande ingrepp som kan behövas, beror på vilka förutsättningar du som patient har.

Inför en ansiktslyftning

Alla operationer föregås av en konsultation hos plastikkirurg. Vid konsultationstillfället går ni igenom dina önskemål och förutsättningar. Man går noggrant genom patientens sjukhistoria, fysisk undersökning och diskuterar patientens förväntningar.

Det är viktigt att följa de råd och rekommendationer som plastikkirurgen ger dig inför operation. Rökning påverkar bland annat blodcirkulationen och rökning ska därför upphöra innan operationen.

Utforska Din Resa: En omfattande samling av informations- och instruktionsfilmer som guidar dig inför, under och efter din operation.

Swipa för att se fler

Tiden efter ett facelift

Efter operationen övervakas du på uppvaket. Patienter stannar på kliniken över natten och skrivs ut på morgonen nästa dag.

Det är normalt att ansiktet kan vara svullet efter operationen och de första timmarna har man därför en kylmask över ansiktet, vilket kan förebygga svullnad.

Smärta efter ansiktslyft

Man kan även ha måttlig smärta efter ett facelift. Man kan även få blåmärken och känna sig stram i ansiktet, men det går över inom några veckor efter operation. De flesta är sjukskrivna från arbetet i 1-2 veckor. Det första återbesöket sker efter en vecka.

Ärr efteråt

Efteråt får man väldigt diskreta och nästintill osynliga ärr. Rekommenderat är att undvika kraftig sol i minst 6 månader samt att använda dagkräm med hög SPF.

Marcus Ehrström arbetar som plastikkirurg på Nordiska Kliniken och utför bland annat ansiktslyft.

Läs mer om Marcus

Vanliga frågor

Varför gör man ett ansiktslyft?

Många väljer att göra ett ansiktslyft för att få ett piggare och yngre utseende, då åldrande medför att huden förlorar sin elasticitet och när detta händer uppstår rynkor, linjer och påsar.

Vad kostar ett ansiktslyft?

Hos oss kostar ett ansiktslyft från 85 000 kr, men priset kan såklart variera beroende på flera faktorer, som exempelvis omfattningen av ingreppet. Hos oss har du även möjlighet att delbetala din operation. Om du vill ta reda på hur vi kan hjälpa dig rekommenderar vi dig att boka en konsultation med en av våra duktiga plastikkirurger.

Hur länge håller ett ansiktslyft?

Vid ett ansiktslyft stramas huden och underliggande vävnad upp och det här är bestående. Dock är ett facelift, precis som alla typer av ingrepp, individuellt och det finns flera olika faktorer som kan påverka resultatet, som exempelvis att olika personer åldras olika snabbt och vid vilken ålder ingreppet utförs.

Ansiktslyft – vilken ålder?

De flesta som opereras är kvinnor och män mellan 40–65 år, men operationen kan utföras på personer i yngre såväl som högre åldrar.

 

Vad ska man tänka på efter ett ansiktslyft?

– Försök att ligga med huvudet högt under första veckan.

– Försök att vara uppe och röra på dig så du inte blir sängliggande, men undvik fysisk aktivitet.

– Undvik att böja dig framåt då det är lätt att svullnaden ökar.

– Det är okej att duscha varje dag, men om du har tejpat ett ärr är det viktigt att tejpen torkas rent efteråt.

När kan man börja jobba igen?

Vanligtvis kan du vara tillbaka på jobbet 1–2 veckor efter ett ansiktslyft, men det är såklart väldigt individuellt och vissa kommer tillbaka tidigare än andra.

Finns det några risker?

Precis som med alla typer av operationer finns det risk för komplikationer vid ett ansiktslyft, även om det är sällsynt. Det finns exempelvis risk för ärrbildning och bestående håravfall. Därför är det viktigt att du följer de råd som plastikkirurgen ger dig inför operationen. Alla operationer föregås av en konsultation hos en plastikkirurg där ni går igenom förutsättningar och önskemål. Kontakta oss gärna om du har några frågor.