Vi använder cookies för att spara viss information. När du använder Nordiska Klinikens hemsida godkänner du detta. Läs vår Integritetspolicy här.

Sök efter

Vi kunde tyvärr inte hitta några resultat.

Vi kunde tyvärr inte hitta några resultat.

Tillbaka till startsidan

Bukplastik är vanligt efter en graviditet eller viktnedgång

Boka konsultation

Bukplastik

Bukplastik innebär att man avlägsnar oönskad överskottshud mellan naveln och nedre delen av buken efter exempelvis en graviditet eller viktnedgång. I samband med ingreppet kan även magmuskler sys ihop, om de delat på sig.

Under operationen stramas också bukväggen upp, så att magen upplevs som plattare. En stadigare bukvägg minskar risken för besvär, som exempelvis ryggvärk.

Med åldern blir huden på magen slappare. Efter graviditet eller viktnedgång kan huden och bukväggen tänjas ut så att magen får en rundare form. Efter ett kejsarsnitt kan det uppkomma ojämnheter som inte går att träna bort.

Pris från 45 000 kr

eller delbetala 1 969 kr /månaden

Operationstid

2-4 timmar

Tid på kliniken

1 dygn

Tillbaka på jobbet

1-3 veckor

Operation

Under narkos

Vår plastikkirurg Mattias Elmér berättar om bukplastik och fettsugning.

Klicka för att se film

Snabbfakta

  • Kan kombineras med: Fettsugning och/eller bröstoperation

  • Måltider: Ingår

  • Narkos: Ingår

  • Återbesök: Ingår

Det förekommer att en bukplastik kombineras med en bröstförstoring och/eller ett bröstlyft. En bröstförstoring syftar inte enbart till att förstora brösten utan även för att omforma brösten.

Bröstförstoring

Lediga konsultationstider

Fyll i dina uppgifter

Din bokning är genomförd!

Kontrollera ditt personnummer

Du måste vara minst 18 år för att boka en tid.

Samtliga bekräftade bokningar till plastikkirurg debiteras med 500 kr

Tid: {{ data.booking.timeStart }}

Klicka här om du vill boka en annan tid.

Placering av ärr

Det är bra om du har med dig dina vanliga underkläder på konsultationen eftersom ambitionen är att ärret ska kunna döljas av underkläderna. Ärret går från höftbenet ner mot ljumsken och strax ovan könsbehåringen (pubisbenet) till motsatta sidans ljumske och höftben. Ärrets längd styrs av personens förutsättningar. Det blir också ett ärr runt naveln när den flyttas (detta görs inte vid så kallad ”liten bukplastik” – läs mer om detta nedan.

Ärret bleknar med tiden men kommer aldrig att försvinna helt, så räkna med 12-24 månader innan du kan se slutresultatet. För att minimera risken för breda ärr rekommenderar vi tejpning av ärret under 3-6 månader. Tejpen byts var 7-10:e dag och det går att duscha på tejpen om den sedan torkas med hårtork. För bästa möjliga resultat bör ärret inte utsättas för sol- eller solariestrålning under det första året.

Blir man svullen efter bukplastik?

Vanliga frågor

Smärta och obehag

Det kan göra ont i operationsområdet under de första dygnen och obehag i form av till exempel stramningar kan förekomma de första veckorna. Värken under de första dygnen avhjälps med vanliga värktabletter som skrivs ut efter operation.

Förband och återbesök

Första till andra dygnet efter operation stannar du i vårt trevliga och moderna uppvakningsrum. Bandage och gördel behåller du på under läkningstiden på ca två veckor och du får tydliga instruktioner innan du går hem. Gördel ska användas under hela dygnet i ca 6-8 veckor.

Sjukskrivning och träning

Första 1-2 veckorna efter ingreppet ska du vila så mycket som möjligt för att ge kroppen bästa möjlighet till snabb återhämtning. Beroende på arbetssituation kan du oftast återgå i arbete inom 10-14 dagar. Det är viktigt att undvika att anstränga sig så att puls och blodtryck ökar de första veckorna. Mildare motion kan påbörjas 2 veckor efter ingreppet, men vänta med sportslig aktivitet till 8 veckor efter operation, enligt ordination av din läkare.

Komplikationer

Alla kirurgiska ingrepp medför en risk, exempelvis påverkan av narkos, infektion, blödning och svårläkta sår, men det finns även komplikationer som är specifika för just bukplastik.

Känselförändringar till följd av att nervtrådar skärs av till huden gör att området framförallt kring ärret kan kännas bedövat. Känseln brukar komma tillbaka efter 6-12 månader men ibland blir känselbortfallet permanent.

Serom, vilket innebär ansamling av sårvätska mellan huden och bukväggen. Huden som lossas läker fast mot bukväggen men ibland bildas det mer sårvätska än vad kroppen hinner med att ta hand om. Sårvätskan kan i dessa fall behövas sugas ut. Kompressionsplagg efter bukplastiken minskar risken för serom.

Ärren som blir permanenta men successivt bleknar kan hos vissa bli breda, speciellt om det uppkommer fördröjd sårläkning t.ex. till följd av rökning. Ärren kan i dessa fall behöva korrigeras med en ärrplastik.

Blodpropp är en allvarlig men ovanlig komplikation. Den förebyggs genom medicinering och genom att komma igång och röra på sig så snart som möjligt efter operationen.

Casefilm

”När jag fött barn var det som att min kropp hade tagits ifrån mig, jag kände inte igen mig själv. Värst var det med magen som inte gick att träna bort. Det gjorde mig obekväm, speciellt på gymmet och på stranden.”

Klicka på filmen för att se hela filmen om Mias bukplastik.

Klicka för att se film

Swipa för att se fler

Om liten bukplastik

Liten bukplastik är ett plastikkirurgiskt ingrepp som tar bort överskottshud ovanför blygdbenet. Metoden går med fördel att kombinera med fettsugning och om ingreppet sker i narkos är det möjligt att strama upp bukväggen så att magen upplevs som plattare. En stadigare bukvägg minskar risken för besvär, som exempelvis ryggvärk.

Efter kejsarsnitt kan det uppkomma ojämnheter som inte går att träna bort och med åldern kan huden i nedre delen av magen bli slappare. Vidare kan huden och bukväggen tänjas ut under graviditet eller genom viktuppgång som gör att magen ser rundare ut.

En liten bukplastik lämpar sig för personer som vill strama till huden i nedre delen av buken och eventuellt bukväggen, men som inte har behov av att åtgärda huden ovanför naveln. För detta krävs en konventionell (hel) bukplastik där mer hud avlägsnas och naveln flyttas.

Placering av ärr

Det är bra om du har med dig dina vanliga underkläder eftersom ambitionen är att ärret ska kunna döljas bakom underkläderna. Med hjälp av dessa kan ärrets placering planeras. Ärret går från ljumsken och strax ovan könsbehåringen (blygbenet) till den motsatta sidan, till den andra ljumsken. Ärrets längd och storlek styrs av personers olika förutsättningar.

Ärr efter operation

Ärret bleknar med tiden men kommer aldrig att försvinna helt, du kan räkna med 12-24 månader innan du kan se slutresultatet. För att minimera risken för breda ärr rekommenderar vi tejpning av ärret under 3-6 månader. Detta är ingen större omständighet då det går att duscha på tejpen. Ett tips är att torka tejpen med en hårfön efteråt, tejpen tenderar då att hålla längre. Tejpen ska bytas var 7-10:e dag. För bästa möjliga resultat bör ärren inte utsättas för sol- eller solariestrålning under det första året.

Förband

Bandaget behålls på under 7-10 dagar och du får tydliga instruktioner innan du går hem om skötsel. Gördel ska användas under hela dygnet i ca 6-8 veckor eller enligt ordination av din läkare.

Smärta och obehag

Det kan göra ont i operationsområdet under de första dygnen och obehag exempelvis i form av stramningar kan förekomma de första veckorna. Värken under de första dygnen avhjälps med vanliga värktabletter som skrivs ut efter operation.

Efter operationen

Om ingreppet sker under lokalbedövning kan du återvända hem direkt efter operationen, medan om det sker under narkos får du vila ut på kliniken ett par timmar efteråt innan hemgång. Möjlighet finns även att stanna över natten om det skulle behövas.

Sjukskrivning och träning

Detta är beroende på hur din arbetssituation ser ut och om bukväggen sys ihop. Om inte bukväggen sys ihop så kan du oftast återgå till arbetet inom ett par dagar, annars är det 1-2  veckor som oftast gäller. När det gäller träning kan du beräknas kunna träna fullt ut efter 1-2 månader. Det är viktigt att du undviker att anstränga dig dvs. att din puls och ditt blodtryck ökar de två första veckorna. Detta är för att undvika någon form av blödning efter operationen.

Komplikationer

Alla kirurgiska ingrepp medför en risk, som exempelvis påverkan av narkos, en infektion, blödning och svårläkta sår, men för alla ingrepp finns det även individuella komplikationer, som för en liten bukplastik är:

Känselförändringar till följd av att nervtrådar skärs av till huden gör att området framförallt kring ärret kan kännas bedövat. Känseln brukar komma tillbaka efter 6-12 månader men ibland blir känselbortfallet permanent. Men detta upplevs oftast inte som något större besvär.

Serom  vilket innebär ansamling av sårvätska mellan huden och bukväggen. Huden som lossas läker fast mot bukväggen men ibland bildas det mer sårvätska än vad kroppen hinner med att ta hand om. Sårvätskan kan i dessa fall behöva sugas ut men detta är inget större ingrepp utan kan ske vid ett vanligt läkarbesök. Kompressionsplagg efter bukplastiken minskar dock risken för serom.

Ärret som blir permanent men successivt bleknar kan hos vissa bli breda speciellt om det uppkommer fördröjd sårläkning t.ex. till följd av rökning. Ärret kan i dessa fall behöva korrigeras med en ärrplastik.

Läs mer

Hos oss kan du delbetala din operation eller behandling

Låna kr

Betala ca kr /mån

0 kr

50 000 kr

*Ränta 0%. Effektiv ränta enl. KoV riktlinjer för ett lån på 50.000 kr, 24 mån återbetalning, uppläggningsavgift ca 695 kr, adm.avgift ca 45 kr/mån, blir ca 3,42%. Variation kan förekomma beroende på kreditbolag och låneprodukt.