Vi kunde tyvärr inte hitta några resultat.

Tillbaka till startsidan

Vad är bukplastik?

Bukplastik, ibland också kallat tummy tuck, är ett ingrepp som innebär att man avlägsnar oönskad överskottshud mellan naveln och nedre delen av buken efter exempelvis en graviditet eller viktnedgång. I samband med en bukoperation/bukplastikoperation kan även magmuskler sys ihop, om de delat på sig.

Under en bukplastikoperation stramas också bukväggen upp, så att magen upplevs som plattare. En stadigare bukvägg minskar risken för besvär, som exempelvis ryggvärk.

Med åldern blir huden på magen slappare. Efter graviditet eller viktnedgång kan huden och bukväggen tänjas ut så att magen får en rundare form. Efter ett kejsarsnitt kan det uppkomma ojämnheter som inte går att träna bort.

Bukplastik i Stockholm med Nordiska Kliniken

Via Nordiska Kliniken kan du få hjälp med bukplastik i Stockholm. Boka konsultation hos en av våra specialister för att hitta den behandling som passar dig bäst. Vi har erfarenhet av liten bukplastik såväl som stor bukplastik.

Vad kostar bukplastik? - Pris från 60 000 kr

eller delbetala 2 625 kr /månaden

Operationstid

2-4 timmar

Tid på kliniken

1 dygn

Tillbaka på jobbet

2-4 veckor

Operation

Under narkos

Klicka för att se film

Snabbfakta

  • Kan kombineras med: Fettsugning och/eller bröstoperation

  • Måltider: Ingår

  • Narkos: Ingår

  • Återbesök: Ingår

Det förekommer att en bukplastikoperation kombineras med en bröstförstoring och/eller ett bröstlyft. En bröstförstoring syftar inte enbart till att förstora brösten utan även för att omforma brösten.

Bröstförstoring

Placering av ärr efter stor bukplastik

Ärret efter en bukplastik går från höftbenet ner mot ljumsken och strax ovan könsbehåringen (pubisbenet) till motsatta sidans ljumske och höftben. Ärrets längd styrs av personens förutsättningar. Det blir också ett ärr runt naveln när den flyttas (detta görs inte vid så kallad ”liten bukplastik” – läs mer om detta nedan).

Ärret efter en stor bukplastik bleknar med tiden men kommer aldrig att försvinna helt, så räkna med 12-24 månader innan du kan se slutresultatet.

Det är bra om du har med dig dina vanliga underkläder på konsultationen eftersom ambitionen är att ärret ska kunna döljas av underkläderna.

Hur länge ska man tejpa ärr efter bukplastik?

För att minimera risken för breda ärr rekommenderar vi tejpning av ärret under 3-6 månader. Tejpen byts var 7-10:e dag och det går att duscha med tejpen om den sedan torkas med hårtork.

För bästa möjliga resultat bör ärret inte utsättas för sol- eller solariestrålning under det första året.

Hur länge svullen efter bukplastik?

Hur länge man är svullen efter en bukplastikoperation varierar, dock lägger sig den mesta svullnaden inom 6-9 veckor medan resterande svullnad successivt avtar under det första året. För att minska svullnaden rekommenderar vi att man går på LPG-behandlingar varpå behandlingen dränerar vätska samt minskar svullnaden.

Vanliga frågor

Utforska Din Resa: En omfattande samling av informations- och instruktionsfilmer som guidar dig inför, under och efter din operation.

Obehag och smärta efter bukplastik

Det kan göra ont i operationsområdet under de första dygnen och obehag i form av till exempel stramningar kan förekomma de första veckorna. Värken under de första dygnen avhjälps med vanliga värktabletter som skrivs ut efter operation.

Förband och återbesök

Första till andra dygnet efter operation stannar du i vårt trevliga och moderna uppvakningsrum.

Hur länge bär man gördel efter bukplastik?

Bandage och gördel efter bukplastik behåller du på under läkningstiden på ca två veckor och du får tydliga instruktioner innan du går hem. Gördel ska användas under hela dygnet i ca 6–8 veckor.

Sjukskrivning efter bukplastik

Under de första 1-2 veckorna efter ingreppet ska du vila så mycket som möjligt för att ge kroppen de bästa förutsättningarna till snabb återhämtning. Efter hur lång tid du kan återgå till arbete beror på din arbetssituation, men de flesta är tillbaka på jobbet inom 2-4 veckor.

Träning efter bukplastik

Det är viktigt att undvika att anstränga sig så att puls och blodtryck ökar de första veckorna. Mildare motion kan påbörjas 2 veckor efter ingreppet, men vänta med sportslig aktivitet till 8 veckor efter operation, enligt ordination av din läkare.

Svullnad efter bukplastik

Under de första veckorna är det viktigt att undvika ansträngning så att puls och blodtryck inte ökar. Lättare motion kan påbörjas 2 veckor efter ingreppet, men sportaktiviteter och hårdare träning efter bukplastik bör du vänta med till 8 veckor efter operation, enligt ordination av din läkare.

Komplikationer som kan uppstå

Alla kirurgiska ingrepp medför en risk, exempelvis påverkan av narkos, infektion, blödning och svårläkta sår, men det finns även komplikationer som är specifika för just bukplastikoperationer.

Känselförändringar

Känselförändringar till följd av nervtrådar som skärs av till huden gör att området framförallt kring ärret kan kännas bedövat. Känseln brukar komma tillbaka efter 6-12 månader, men ibland blir känselbortfallet permanent.

Serom efter bukplastik

Serom innebär ansamling av sårvätska mellan huden och bukväggen. Huden som lossas läker fast mot bukväggen, men ibland bildas det mer sårvätska än vad kroppen hinner med att ta hand om. Sårvätskan kan i dessa fall behövas sugas ut. Kompressionsplagg minskar risken för serom efter bukplastik.

Breda ärr efter bukplastik

Ärren som blir permanenta men successivt bleknar kan hos vissa bli breda, speciellt om det uppkommer fördröjd sårläkning t.ex. till följd av rökning. Ärren kan i dessa fall behöva korrigeras med en ärrplastik.

Blodpropp

Blodpropp är en allvarlig men ovanlig komplikation. Den förebyggs genom medicinering och genom att komma igång och röra på sig så snart som möjligt efter operationen.

Casefilm

”När jag fött barn var det som att min kropp hade tagits ifrån mig, jag kände inte igen mig själv. Värst var det med magen som inte gick att träna bort. Det gjorde mig obekväm, speciellt på gymmet och på stranden.”

Klicka på filmen för att se hela filmen om Mias bukplastik.

Klicka för att se film

Swipa för att se fler

Vad är liten bukplastik?

Liten bukplastik är ett plastikkirurgiskt ingrepp som tar bort överskottshud ovanför blygdbenet. Metoden går med fördel att kombinera med fettsugning och om ingreppet sker i narkos är det möjligt att strama upp bukväggen så att magen upplevs som plattare. En stadigare bukvägg minskar risken för besvär, som exempelvis ryggvärk.

Liten bukplastik efter graviditet, kejsarsnitt eller viktuppgång

Efter kejsarsnitt kan det uppkomma ojämnheter som inte går att träna bort och med åldern kan huden i nedre delen av magen bli slappare. Vidare kan huden och bukväggen tänjas ut under graviditet eller genom viktuppgång som gör att magen ser rundare ut. Med hjälp av liten bukplastik efter graviditet, kan vi strama åt huden och ta bort det lösa överskott av hud som har ansamlats i bukens nedre del.

Vem lämpar sig ingreppet för?

En liten bukplastik lämpar sig för personer som vill strama till huden i nedre delen av buken och eventuellt bukväggen, men som inte har behov av att åtgärda huden ovanför naveln. För detta krävs en konventionell (hel) bukplastik där mer hud avlägsnas och naveln flyttas.

Placering av ärr

Det är bra om du har med dig dina vanliga underkläder eftersom ambitionen är att ärret ska kunna döljas bakom underkläderna. Med hjälp av dessa kan ärrets placering planeras.

Ärret går från ljumsken och strax ovan könsbehåringen (blygbenet) till den motsatta sidan, till den andra ljumsken. Ärrets längd och storlek styrs av personers olika förutsättningar.

Ärr efter liten bukplastik

Ärret bleknar med tiden men kommer aldrig att försvinna helt, du kan räkna med 12-24 månader innan du kan se slutresultatet.

För att minimera risken för breda ärr rekommenderar vi tejpning av ärret under 3-6 månader. Detta är ingen större omständighet då det går att duscha med tejpen. Ett tips är att torka tejpen med en hårfön efteråt, tejpen tenderar då att hålla längre.

Tejpen ska bytas var 7-10:e dag. För bästa möjliga resultat bör ärren inte utsättas för sol- eller solariestrålning under det första året.

Förband

Bandaget behålls på under 7-10 dagar och du får tydliga instruktioner innan du går hem om skötsel.

Gördel ska användas under hela dygnet i ca 6-8 veckor eller enligt ordination av din läkare.

Smärta och obehag

Det kan göra ont i operationsområdet under de första dygnen och obehag exempelvis i form av stramningar kan förekomma de första veckorna. Värken under de första dygnen avhjälps med vanliga värktabletter som skrivs ut efter operation.

Efter operationen

Om ingreppet sker under lokalbedövning kan du återvända hem direkt efter operationen, medan om det sker under narkos får du vila ut på kliniken ett par timmar efteråt innan hemgång. Möjlighet finns även att stanna över natten om det skulle behövas.

Sjukskrivning och träning

Sjukskrivning

Detta är beroende på hur din arbetssituation ser ut och om bukväggen sys ihop. Om inte bukväggen sys ihop så kan du oftast återgå till arbetet inom ett par dagar, annars gäller oftast 2-3 veckors sjukskrivning.

Träning

När det gäller träning kan du beräknas kunna träna fullt ut efter 1-2 månader. Det är viktigt att du undviker att anstränga dig d.v.s. att din puls och ditt blodtryck ökar de två första veckorna. Detta är för att undvika någon form av blödning efter operationen.

Komplikationer

Alla kirurgiska ingrepp medför en risk, som exempelvis påverkan av narkos, en infektion, blödning och svårläkta sår, men för alla ingrepp finns det även individuella komplikationer, som för en liten bukplastik är:

Känselförändringar

Känselförändringar till följd av att nervtrådar skärs av till huden gör att området framförallt kring ärret kan kännas bedövat. Känseln brukar komma tillbaka efter 6-12 månader men ibland blir känselbortfallet permanent. Men detta upplevs oftast inte som något större besvär.

Serom

Serom, vilket innebär ansamling av sårvätska mellan huden och bukväggen. Huden som lossas läker fast mot bukväggen men ibland bildas det mer sårvätska än vad kroppen hinner med att ta hand om. Sårvätskan kan i dessa fall behöva sugas ut men detta är inget större ingrepp utan kan ske vid ett vanligt läkarbesök. Kompressionsplagg efter bukplastiken minskar dock risken för serom.

Breda ärr

Ärret som blir permanent men successivt bleknar kan hos vissa bli breda speciellt om det uppkommer fördröjd sårläkning t.ex. till följd av rökning. Ärret kan i dessa fall behöva korrigeras med en ärrplastik.

Hos oss kan du delbetala din operation eller behandling

Låna kr

Betala ca kr /mån

0 kr

60 000 kr

*Ränta 0%. Effektiv ränta enl. KoV riktlinjer för ett lån på 60.000 kr, 24 mån återbetalning, uppläggningsavgift ca 995 kr, adm.avgift ca 59 kr/mån, blir ca 4%. Variation kan förekomma beroende på kreditbolag och låneprodukt.