Vi använder cookies för att spara viss information. När du använder Nordiska Klinikens hemsida godkänner du detta. Läs vår Integritetspolicy här.

Vi kunde tyvärr inte hitta några resultat.

Tillbaka till startsidan

Vad innebär en bröstförstoring?

En bröstförstoring innebär b.la. att förstora och/eller rekonstruera brösten.

Varför bröstförstoring?

Motiven kan handla om att man vill förändra formen på brösten eller korrigera storleksskillnader mellan dem. En annan vanlig orsak är att graviditet och amning eller kraftig viktnedgång påverkat brösten.

Bröstförstoring i Stockholm med Nordiska Kliniken

Bröstförstoring är ett av de vanligaste ingreppen på Nordiska Kliniken och vi erbjuder endast marknadens bästa och säkraste implantat från ett flertal leverantörer, vi arbetar b.la. med bröstimplantat från Motiva och Mentor.

Vi utför bröstförstoring i Stockholm med omnejd. Boka konsultation hos en av våra specialister idag.

Bröstförstoring – Pris från 49 000 kr

eller delbetala 2 144 kr /månaden

Operationstid

1 timme

Tid på kliniken

4-6 timmar

Operation

Under narkos

Tillbaka på jobbet

1-2 veckor

Klicka för att se film

Snabbfakta

 • Trygghetsgaranti: Ingår

 • 3D-simulering: Ingår

 • Måltider: Ingår

 • Narkos: Ingår

 • Återbesök: Ingår

Trygghet, service och god tillgänglighet är tre av våra styrkor. Vi erbjuder därför vår unika Trygghetsgaranti till dig som genomgår en bröstförstoring eller bröstförstoring med lyft.

Trygghetsgaranti

Den unika NK-metoden

 • Enda metod som tar ett helhetsperspektiv på bröstingrepp
 • Helt individanpassat
 • Kombination av matematiska mätmetoder och anatomisk och estetisk balans
 • Utvecklad under många års arbete med bröstkirurgi
 • Unik teknik för implantatinförsel som ger minimala ärr
 • Naturliga resultat med bröst som är anpassade till kroppen

Klicka för att se film

Ärrplacering vid bröstförstoring

Ärr vid NK-metoden — NK-metodens särskilda teknik för införsel av bröstimplantatet ger minimala ärr, oftast endast ca 2,5-3 cm. Vår metod ger ärr under bröstet eller i armhålan på ett diskret sätt.

Ärr vid användande av andra tekniker — Andra kliniker kan också placera snitten i armhålan eller under bröstet, men längden på snitten ger längre ärr som inte blir lika diskreta.

Dolda ärr vid bröstutfyllnad med moderna metoder — Ett alternativ till bröstförstoring är Mia Femtech – som representerar nästa generations teknik inom bröstingrepp. Genom att använda en patenterad minimalinvasiv teknik kan kvinnor nu uppleva en förändring av sina bröst med minimal ärrbildning. Ingreppet går snabbare, ger ett diskret och naturligt resultat.

Ärr vid NK-metoden / Ärr vid andra tekniker

Swipa för att se fler

3D-simulering

Inför valet att genomgå en bröstförstoring är det viktigt att du känner till alla valmöjligheter som finns. I samband med konsultationen har du möjlighet att göra en 3D-simulering av dina bröst, där du får se slutresultatet i förväg. Du kan själv se hur valet av form och storlek på implantatet förändrar utseendet på dina bröst och kan därmed bättre komma fram till vilket implantat som passar dig bäst.

3d-simulering av bröst med Vectra XT 3D kamera

Hur väljer jag implantatstorlek, snitt och placering?

Boka in en konsultation

Bröstimplantat

Det finns många olika implantat på marknaden och de skiljer sig i olika grad från varandra. I Sverige efterfrågas framförallt runda silikonproteser från de största tillverkarna, även om anatomiska (droppformade) implantat blivit vanligare. I ett runt implantat sitter ett hölje av silikon i flera lager som förhindrar att silikonet läcker ut. Höljet är antingen slätt eller texturerat. Det sistnämnda för att förhindra att protesen flyttar på sig i kroppen och minska risken för s.k. kapselbilning.

   

Storlek på bröstimplantat

Vilka bröstimplantat ska man välja?

Storleken är en smakfråga som delvis styrs av ditt utseende och elasticiteten i brösten. Om du har breda bröst får du plats med ett bredare och större implantat än om du har mindre bredbasiga bröst.

För att kunna variera volymen hos ett runt implantat med samma bredd (bas) har de olika projektion, dvs. hur mycket bröstimplantatet sticker ut (projicerar).

 • Ett implantat med hög projektion rymmer mer silikon, har större volym och leder till att bröstet ser större ut.
 • Anatomiska implantat har förutom olika bredd och projektion även olika höjd.

Det är viktigt att understryka att din kropps förutsättningar i hög grad styr vilka bröstimplantat du kan välja och det är viktigt att undvika ett långsiktigt dåligt resultat eller oåterkallelig skada på bröstvävnaden.

Vad händer om man väljer fel implantat?

 • Om ett för brett implantat används kommer du kunna känna kanterna på implantatet vid sidan av bröstet och det kan uppstå synliga dragningar och veckbildningar (rippling) i huden på sikt.
 • Om ett implantat med för hög projektion i förhållande till ditt befintliga brösts elasticitet används, kommer implantatet trycka mot bröstkorgsväggen och bröstvävnaden. Över tid kan då bröstkorgsväggen, som normalt är välvd, bli tillplattad. Även bröstvävnaden kan påverkas vilket yttrar sig i reducerad känsel, påverkad amningsförmåga och att volymen av befintlig bröstvävnad i bröstet minskar. Det resulterar i att storleksökningen med det “för stora” implantatet inte blir så stor som den först verkade.
 • Om ett mycket stort och tungt bröstimplantat används kommer vikten av implantatet att hänga och trycka mot vävnaden på bröstets nedre del som över tid blir allt tunnare och skörare.
 

Snittet i huden

Med moderna silikonproteser kan tre alternativa snitt användas för att föra in protesen i bröstet: submammarfåran, periarieolärt eller axillärt snitt. Det finns för- och nackdelar med alla tre.

Submammarfåran med snitt i vecket under bröstet:

Det vanligaste valet där plastikkirurgen har bäst kontroll över operationen och var bröstimplantatet hamnar. Ärret döljs i vecket under bröstet, men hos kvinnor som inte har något veck syns ärret tydligare.

Periareolärt med snitt vid kanten av vårtgården:

Var en vanligare metod då koksaltproteser användes, men kan även användas med silikonproteser. Incisionen har fördelen att den kan synas minst, men nackdelen är att det kan leda till nedsatt känsel i vårtgården och reducerad amningsförmåga.

Om kvinnan har tendens att få breddökade ärr, är snitt placerat vid vårtgården olämpligt då ett iögonfallande ärr döljs mindre här än vid de övriga alternativen.

Axillärt med snitt i armhålan:

Plastikkirurgen använder en kamera kopplad till tv-monitor och speciella instrument. Fördelen med den axillära incisionen är att det inte blir något ärr på bröstet utan i armhålan. Hos många kvinnor blir ärret diskret med tiden.

Värt att komma ihåg är att om det fanns en metod som var överlägsen alla andra i alla avseenden skulle alla plastikkirurger använda just den metoden.

Placeringen av bröstimplantatet

Under din operation kommer bröstimplantatet antingen att placeras ovanför eller under bröstmuskeln.

Under bröstmuskeln

Utvecklingen har gått mot att allt oftare placera bröstimplantatet under bröstmuskeln, eftersom det minskar risken för att implantatet känns vid beröring och eventuell kapselbildning samt underlättar mammografiundersökning. Nackdelar med placeringsvalet kan vara längre operations- och återhämtningstider.

Framför bröstmuskeln

Om bröstprotesen placeras framför bröstmuskeln minskar risken för att den rör sig i samband med att muskeln spänns, exempelvis vid träning, men samtidigt är implantatet mindre skyddat och risken för kapselbildning eventuellt större. Vid detta val av placering väljer vi därför alltid ett implantat som har dokumenterat låg risk för kapselbildning.

När kan jag börja träna efter operationen? 

Efter 6 veckor kan du börja träna underkroppen, men vänta 6-12 veckor med överkroppen och upp till 6 månader med att utföra rena bröstmuskelövningar, så som armhävningar och bänkpress.

Få svar på fler vanliga frågor

Inför och efter operation

Inför operation

På operationsdagen checkar du in, får ett rum, lite lugnande medicin och tar eventuellt en dusch. Du träffar sedan din plastikkirurg, som fotograferar och ritar ut markörer på operationsområdet. Därefter går du till operationssalen och träffar den narkospersonal som söver dig.

Tiden efter bröstförstoring

I och med att narkos och kirurgisk teknik har förbättrats kan de flesta återvända hem samma dag som operationen äger rum. Du har möjlighet till övernattning om det skulle behövas, fråga om detta vid bokningstillfället.

Vänta med att gå utan bh. Både bandage och bh behåller du på under läkningstiden på ca två veckor och du får tydliga instruktioner innan du går hem.

Hur länge har man ont efter bröstförstoring?

Du kommer att känna dig lite trött och öm i några dagar. Det är viktigt att ha tålamod eftersom brösten ofta känns svullna och hårda de första månaderna efter operationen.

Hur länge är man sjukskriven?

De flesta kvinnor kan återgå till arbete inom 10 dagar. Det är dock viktigt att undvika att anstränga sig så att puls och blodtryck ökar, de första veckorna. Däremot är det bra med korta och lugna promenader.

Feber eller svullna bröst efter operation?

Skulle du få feber eller notera att brösten svullnar eller rodnar ska du genast kontakta oss. Vid återbesöket kommer vi att undersöka ärren och säkerställa att allt läker som det ska, samt svara på eventuella frågor och funderingar du har.

Komplikationer

Alla kirurgiska ingrepp medför en risk för t.ex. påverkan av narkos, infektion, blödning och svårläkta sår, men det finns även komplikationer som är specifika för just bröstförstoring. Kapselbildning uppkommer runt alla implantat och är kroppens sätt att avgränsa främmande material. Hos vissa kvinnor blir vävnaden hård och stram och det kallas för kapselkontraktur. Bröstet kan då bli hårt, ömt och deformerat. Om besvären är uttalande blir det nödvändigt att man gör om operationen för att dela eller ta bort den strama kapseln, dock kan den återkomma igen. Det finns studier som indikerar att texturerade samt polyurethanbeklädda proteser leder till ett mer hållbart resultat.

Veck och rynkor (rippling)

Veck och rynkor (rippling) är mindre vanligt med silikonfyllda implantat än med koksaltimplantat, men kan uppkomma när breda och höga implantat används och speciellt hos kvinnor med liten mängd underhudsfett.

Läckage och ruptur

Läckage och ruptur kan inträffa p.g.a. skada från instrument under operationen eller om implantatet forceras in i en för liten incision i huden. Men även till följd av kapselkontraktur, kraftigt yttre trauma eller genom att implantatet åldras. Ett trasigt implantat tas bort och byts eventuellt ut.

Förändringar i känseln

Förändringar i känslighet i bröstet eller bröstvårtan kan öka eller minska under tiden efter operationen. Permanenta känselförändringar är ovanliga.

Otillfredsställande kosmetiskt resultat

Otillfredsställande kosmetiskt resultat så som breddökade ärr, olika storlek på brösten, veckbildning (rippling), oönskad storlek eller form, implantat som flyttar på sig, kännbara eller synbara implantat m.m., kan minimeras med noggrann planering och kirurgisk teknik, men inte alltid helt undvikas då patientens förutsättningar spelar stor roll. Det är viktigt att du kommer till de återbesök som planeras och att du tar kontakt med oss om du har några frågor eller funderingar. Pris och sannolikt kvalité varierar en hel del mellan olika protesmärken. Mycket talar för att det högre priset ger ett bättre implantat.

Garantier

Som första klinik i Sverige erbjuder vi dig som patient en Trygghetsgaranti som innebär att vi åtgärdar eventuella oförutsedda händelser, helt kostnadsfritt. Trygghetsgarantin ingår alltid under en 12-månaders period efter att den primära operationen har utförts. Som patient har man möjlighet att förlänga Trygghetsgarantin till 3 eller 5 år.

Hos oss kan du delbetala din operation eller behandling

Låna kr

Betala ca kr /mån

0 kr

60 000 kr

*Ränta 0%. Effektiv ränta enl. KoV riktlinjer för ett lån på 60.000 kr, 24 mån återbetalning, uppläggningsavgift ca 995 kr, adm.avgift ca 59 kr/mån, blir ca 4%. Variation kan förekomma beroende på kreditbolag och låneprodukt.

Läs mer om delbetalning

Patientberättelse – Bröstförstoring

Ellinor 27 år, LPG-terapeut från Eskilstuna

Patient Nordiska Kliniken bröstförstoring operation

Att göra om eller förstora brösten är verkligen ingen stor sak idag. Flera av mina vänninor har gjort det, och de som inte har det verkar fundera på det. Brösten var nog den kroppsdel jag var mest nöjd med när jag var yngre. Men efter två barn hade de tappat formen, och när jag fick lite extra pengar över så ville jag unna mig en liten ”uppdatering”. Jag kände inte till Nordiska Kliniken sedan tidigare, men letade runt på nätet en del, och efter att både kliniken och kirurgen Patrik Höijers namn dykt upp några gånger i väldigt positiva ordalag, så bokade jag in en konsultation. Den kändes otroligt bra och överhuvudtaget så slogs jag av hur väl omhändertagen jag kände mig genom hela processen, hur vänliga och proffsiga alla var. Jag var lite nervös inför narkosen eftersom jag aldrig hade blivit sövd tidigare, men narkosläkaren var så lugn och pedagogisk att jag kände mig helt trygg. Brickan med smörgåsar och annat man fick vid uppvaknandet var en härlig liten överraskning.

Nu har det gått åtta månader sedan operationen och brösten börjar ”sätta sig”, det tar ju en stund innan de hittar formen. Jag är otroligt nöjd. Ärren, i bröstvecken, är supersmå och syns knappt alls. Brösten ser helt naturliga ut, vilket var viktigt för mig, jag tycker inte att det är snyggt när man ser att de är ”gjorda”. Jag tränar som vanligt sedan flera månader tillbaka, både springer och går på gym. Inga problem alls.

Jag lade till ett par år på Trygghetsgarantin, kostnaden blir ganska marginell i det stora hela. Jag kan inte tänka mig att jag kommer att använda mig av den, men det kan man ju inte veta innan.