Vi använder cookies för att spara viss information. När du använder Nordiska Klinikens hemsida godkänner du detta. Läs vår Integritetspolicy här.

Vi kunde tyvärr inte hitta några resultat.

Tillbaka till startsidan

Om pigmentfläckar

Många personer har problem med pigmenterad hud, det vill säga pigmentfläckar, eller pigmentförändringar. Dessa kan uppstå av olika orsaker, till exempel solskador. Många kan uppfatta detta som ett ”fläckigt” utseende. Nordiska Kliniken kan hjälpa dig med säkra och effektiva behandlingar, som utförs av våra hudterapeuter, för att reducera pigmentfläckar.

Pigmentfläckar bildas vanligast i ansiktet och på händernas ovansida, men kan uppstå på huden över hela kroppen. Orsaken bakom pigmentförändringar är exponering av solens UV-strålning – med rätt behandling kan fläckarna reduceras.

Olika typer av pigmentförändringar

 • Vissa typer av fräknar
 • Solfläckar (lentigo)
 • Cafe au Lait

Snabbfakta

 • Syfte: Reducera pigmentfläckar

 • Metod: IPL

 • Alternativ behandling: Kemisk peeling / Dermapen

Boka konsultation

Med IPL kan man effektivt reducera både pigmentfläckar och ytliga blodkärl i ansiktet, och göra hudytan jämnare.

Hur ser en pigmentfläck ut?

Pigmentfläckar kan se ut på olika sätt. Vissa har pigmentförändringar som till exempel fräknar, andra har stora områden av fläckighet och vissa kanske bara har några enstaka fläckar. Fläckarna kan ha varierande färg, såsom mörkbrun, brun eller ljus. De kan även vara olika stora och ha olika former.

Vill du att vi tittar närmare på dina pigmentfläckar? Boka en tid för konsultation så gör våra hudterapeuter en bedömning av hur omfattande behandling som krävs för dina pigmentfläckar. När ni har fastställt hur många behandlingar som behövs, bokar ni in en tid med hudterapeuten för en IPL-behandling. Observera att pigmentfläckar inte ska förväxlas med leverfläckar eller andra hudförändringar, som också går att ta bort. Om du vill få en bedömning av dina leverfläckar och hudförändringar bör du kontakta en hudläkare. Hos oss på Nordiska Kliniken kan du besöka en hudläkare utan remiss.

Hur går behandling av IPL mot pigmentfläckar till?

Vid behandling av pigmentfläckar med IPL absorberas pigmentet (melaninet) av ljuset och omvandlas till värmeenergi som förstör oönskat pigment. Efter behandling blir pigmentfläckarna mörkare och inom 7-12 dagar stiger pigmentet mot hudytan för att sedan falla av.

Behandlingstiden för IPL mot pigmentfläckar är ca 15-60 minuter. Behandlingen skräddarsys alltid efter just dina önskemål samt hudtillstånd och problem. Före behandlingen är det viktigt att du undviker solning och brun-utan-sol (BUS) 30 dagar innan behandlingen, samt injektionsbehandlingar 2 veckor innan behandlingen. Du ska även undvika att röka 2-4 timmar innan din behandling.

Swipa för att se fler

Hur många behandlingar behövs?

Beroende på vilken typ av pigmentfläck du har ligger de olika djupt i huden. Det kan därför krävas 1-3 behandlingar innan en klar förbättring av pigmentfläcken syns. Dock kan ytliga fläckar försvinna efter endast en gång. Den bästa behandlingen för pigmentfläckar orsakade av ökad ålder och sol, är IPL-behandling.

Vilken typ av behandling som är mest lämplig för just dina pigmentförändringar avgörs vid ett konsultationsbesök hos oss. Viktigt att tänka på är att solning kan göra att borttagna pigmentfläckar kan återkomma även efter utförd behandling. Det är därför viktigt att använda solskyddsfaktor och inte utsätta sig för överdriven exponering för sol.

 

Efter behandling

I ett till två dygn efter behandlingen kan det uppstå rodnad i huden. De flesta kan gå tillbaka till arbetet redan dagen efter behandling. Viktigt att tänka på är att skydda huden efter en IPL-behandling samt använda SPF50 dagligen. I 48 timmar efter behandling ska du b.la. undvika:

 • Injektionsbehandlingar
 • Varma bad/bastu
 • Brun-utan-sol
 • Swimmingpool/havsbad
 • Sol och solarium ska undvikas i ett par veckor

Vårda hela din hud med bra produkter från t.ex. IMAGE Skincare, NeoStrata och Exuviance. Återfuktning är viktigt efter behandling, smörj därför in det behandlade området 1 ggr/ dag på kvällen, då läkningsprocessen är som bäst på nätterna.

Behandlingen skräddarsys alltid

Hur många behandlingar som behövs är individuellt men för bästa resultat rekommenderas en kur där behandlingarna sker med ca 3-4 veckors mellanrum. Behandlingen föregås alltid av en kostnadsfri hudkonsultation där vi tillsammans tar en titt på dina pigmentfläckar och bestämmer hur just din behandling bör se ut.

Boka konsultation

Effektiva produkter mot pigmentfläckar & pigmentförändringar

För oss på Nordiska Kliniken är det viktigt att erbjuda bra produkter. Se vårt utbud nedan eller boka in en kostnadsfri konsultation hos en våra hudterapeuter för skräddarsydd behandlingsplan som reducerar pigmentfläckar och pigmentförändringar.

Produkter