Vi kunde tyvärr inte hitta några resultat.

Tillbaka till startsidan

Vad är näsplastik?

Vid en näsplastik ändras proportionerna på näsan. Under en näsoperation går det att förbättra, korrigera eller förändra näsans form (estetisk näsplastik). En näsoperation kan exempelvis förstora eller förminska näsan, ändra formen på nästippen och/eller räta ut krokigheter. Det är även möjligt att åtgärda sned nässkiljevägg som orsakar nästäppa (funktionell näsplastik). Näsan är till största del uppbyggd av ben och broskskelett och vid en näsoperation som syftar till att förbättra näsans utseende tas alltid hänsyn till att näsans funktion inte påverkas negativt av operationen.

Observera att Nordiska Kliniken i nuläget inte erbjuder/utför näsplastik.

Behandling

Den vanligaste näsoperationen är att minska storleken på näsan samt att ta bort en knöl på näsryggen. Näsbenets projektion kan exempelvis minskas och om näsan behöver byggas upp kan brosk från näsans nässkiljevägg användas som transplantat. Sned nässkiljevägg kan rätas ut och bredden på näsan förminskas.
Hur din näsa ser ut beror bl.a. på genetik men kan även bero på yttre påverkan såsom en olycka eller skada.

Oavsett vad anledningen är till att en näsplastik genomförs tas det alltid hänsyn till att näsans utseende ska harmonisera med de övriga delarna av ansiktet. En väl utförd näsplastik ska kombinera både utseende och funktion.

Alternativ till näsplastik

Ett alternativ till näsplastik är fillers. I vissa fall när enbart en mindre förändring av näsan ska genomföras, exempelvis vid mindre asymmetri, kan fillers fylla ut eller jämna till.

Vad händer inför näsoperation?

Inför en näsoperation får du alltid gå på en konsultation där du får träffa din plastikkirurg. Tillsammans går ni igenom dina önskemål och förutsättningar. Eftersom näsan är en viktig del av ansiktet är det viktigt att få en klar bild av hur näsan kan se ut efter en operation samt vad som är möjligt att genomföra. Ni får också en tydlig klarhet över vad det är du vill förändra med din näsa. Under konsultationstillfället går du och din plastikkirurg igenom dessa delar grundligt inför din näsoperation.

3D-simulering

Med hjälp av 3D-simulering har du möjlighet att få en fingervisning av näsans utseende efter operationen. 3D-simuleringen är även ett bra verktyg för att plastikkirurgen ska förstå vad det är för typ av resultat du är ute efter. Eftersom alla läker olika är det inte möjligt att garantera hur näsan kommer att se ut efteråt. Under konsultationen är det därför viktigt att du blir införstådd i vilka begränsningar som finns samt vad som är ett rimligt resultat. Det är just dina förutsättningar som bestämmer vilken typ av näsplastik som är möjligt att utföra.

Hur går näsplastik till?

Näsplastik sker oftast i narkos, och i somliga fall under lokalbedövning beroende på operationens omfattning. Det vanligaste är att operationen sker i öppen eller sluten teknik. Detta innebär att näsan öppnas upp genom ett zickzack-snitt mellan näsborrarna som ger ett diskret ärr mellan näsborrarna (öppen teknik) eller att operationen sker helt genom näsborrarna (sluten teknik). Efter operation vaknar du upp på vårt uppvak där du observeras under några timmar. Oavsett teknik kan du gå hem samma dag.

Efter näsplastik

Efter en näsplastik får du tamponader som du ska ha i näsan i några dagar. Detta gör att näsan blir täppt. Det gör vanligtvis inte ont i näsan men näsan kan vara svullen och ha blåmärken. Näsan är även skyddad med tejp som ska sitta kvar i några veckor samt skyddas oftast med gips eller skena som ska sitta kvar i någon vecka beroende på ingreppets omfattning. Du kan gå tillbaka till arbetet efter ca 7-10 dagar.

Resultat

Det tar tid att uppnå det slutliga resultatet även om man kan se ett resultat redan efter någon månad. Nästäppa är vanligt och kan hålla i sig i några månader. Näsan är även svullen under en lång tid efter operationen, man bör räkna med i 1-2 år ungefär. Eventuell korrektion av näsan är därför inte rekommenderat inom 1 år efter ursprungsoperationen.