Vi kunde tyvärr inte hitta några resultat.

Tillbaka till startsidan

Om Trattbröst / Pectus Excavatum

Trattbröst, eller pectus Excavatum, är en medfödd deformitet då flera revben och bröstbenet inte växer som de ska. Hos kvinnor med trattbröst kan detta resultera i att brösten är deformerade eller asymmetriska till formen. Trattbröst karaktäriseras av en inbuktning av bröstbenet eller insjunken bröstkorg. Inbuktningen kan antingen vara i mitten eller på ena sidan (asymmetri) av bröstbenet.

Personer som upplever pectus excavatum som kosmetiskt besvärande, genom att brösten har en avvikande form, är deformerade eller asymmetriska, kan välja att genomgå ett kirurgiskt ingrepp.

Behandlingar mot trattbröst

Vid lindrigt trattbröst kan man fylla inbuktningen med kroppseget fettransplantat.

Hos kvinnor med lindrigt trattbröst kan det ibland förbättras utseendemässigt genom att göra en bröstförstoring med bröstimplantat.

Vid djupa trattbröst kan man placera ett skräddarsytt 3D-bröstimplantat från AnatomikModeling för att förbättra och förändra bröstkorgens form. En pectus cavatum operation föregås av en skiktröntgenundersökning av bröstkorgen, vilket Nordiska Kliniken kan remittera till. När denna undersökning är genomförd och tillståndet kan konstateras som kosmetiskt, och inte fysiskt besvärande, kan en operation genomföras.

Trattbröst operation Pris från 99 000 kr

eller delbetala 4 331 kr /månaden

Boka tid

Behandlingstid

90 minuter

Tid på kliniken

Ca 1-2 timmar

Behandling

Fettransplantation eller bröstimplantat

Operation

Under narkos

Endast fettransplantation

Från 45 000 kr

Pectus excavatum – operation

Det finns olika sätt att behandla pectus excavatum – operation med hjälp av fettransplantation eller bröstimplantat är två behandlingar som kan åtgärda kosmetiska deformeringar. På Nordiska Kliniken utformar vi behandlingen utefter behovet. En lindrig form av trattbröst / pectus excavatum, kan åtgärdas genom förflyttning av eget fett från en del av kroppen till bröstkorgen. Kvinnor med mer insjunken bröstkorg behandlar vi med ett avancerat implantat som utformas för att matcha inbuktningen. Här berättar vi mer om tekniken.

Åtgärda pectus excavatum med 3D-implantat från AnatomikModeling

De implantat som används vid en trattbröst-operation är AnatomikModelings 3D-implantat. Implantaten är alltid skräddarsydda och anpassade efter varje enskild individs anatomi. AnatomikModelings implantat är datordesignade och väljs utifrån en 3D-patientanpassad teknik.

Implantaten är tillverkade i silikon, i överensstämmelse med ISO 9001 och ISO 13485 samt definierade krav i EU-direktivet 93/42. Implantaten består av medicinskt godkänt polymeriserad silikon från NuSil, registrerat hos FDA. Implantaten är slitstarka, släta och högresistenta och utan förslitnings- eller krymprisk. Därför är det en lämplig behandling för kosmetisk åtgärd av trattbröst / pectus cavatum.

Trattbröst operation

En trattbröst-operation sker i narkos där implantaten placeras under bröstmuskeln och tar ungefär en timme. De flesta kan återvända hem samma dag som operationen äger rum, men det finns möjlighet till övernattning för de som vill det – fråga om detta vid bokningstillfället.

Efter en trattbröst-operation behandlas du med vanliga smärtstillande medel. Du kommer att få ett förband på brösten som ska sitta i en vecka, samt en kompressionsväst. Återbesöket sker efter en vecka och sjukskrivning brukar i normalfallet ligga på två veckor. Ofta behöver man tappa ut vätska kring implantatet en gång per vecka under de första tre veckorna.

Efter tre månader kan du återgå till din normala träningsaktivitet, dessförinnan enbart lättare ansträngning utan puls eller bröstövningar. Mer information erhåller du vid konsultationstillfället med plastikkirurg.

Är trattbröst farligt?

Trattbröst är framför allt en utseendemässig avvikelse som innebär att bröstbenet och revben inte växer som de ska, vilket orsakar en konkav och insjunken bröstkorg. Detta utgör ingen fysisk fara för kroppen, men kan påverka den psykiska hälsan för den som inte trivs med avvikelsen framför spegeln eller framför andra på exempelvis stranden. En bröstförstoring, utan vidare åtgärder, kan kamouflera tillståndet. Vid djup insjunkning kan specialanpassade 3D-implantat av silikon användas för att jämna ut bröstkorgen.

Swipa för att se fler