Vi kunde tyvärr inte hitta några resultat.

Tillbaka till startsidan

Ögonlocksplastik - vad är det?

Ögonlocksplastik, eller ögonplastik / ögonlocksoperation som det ibland kallas, är en plastikkirurgisk operation som omformar hud, muskulatur och fett kring ögonen. Med stigande ålder förändras utseendet kring ögonen. Omfattningen tros ha att göra med livsstils- och ärftliga faktorer, så som viktuppgång och -nedgång, alkoholintag, rökning och sömn. I svåra fall kan huden hänga ner över ögat och helt skymma sikten. Detta är några av anledningarna till att många väljer att göra en ögonlocksplastik.

Intresserad av ögonlocksplastik i Stockholm?

Vi på Nordiska Kliniken har lång erfarenhet av ögonlocksplastik i Stockholmsområdet. Boka en konsultation här, så hjälper vi dig! Hos oss kan du göra en ögonlocksplastik till ett pris från 30 000 kr.

Varför ögonlocksplastik?

Det finns flera anledningar till varför ögonlocksplastik kan vara ett bra val. Några vanliga orsaker till varför man väljer ögonplastik är:

  • Få ett piggare utseende

Hängande ögonlock kan orsaka överflödig hud och fettpåsar runt ögonen när huden förlorar sin elasticitet. Detta kan leda till ett trött utseende, tunga och hängande ögonlock samt påsar under ögonen.

  • Motverka funktionella besvär

Även funktionella besvär kan uppstå, så som minskat synfält, stickande ögon och huvudvärk. Detta är några av flera anledningar till att många väljer att göra en ögonlocksoperation.

  • Motverka irritation och rinnande ögon

Ögonlocken har en viktig funktion i att skydda ögat men även i att fukta ögonens hinnor, framför allt hornhinnan (Cornea). Om funktionen nedsätts och ögonlocken inte har god kontakt och rätt vinkel mot ögat kan det leda till irritation med skavkänsla och rinnande ögon.

Det är mycket viktigt med en bedömning och eventuellt justering av ögonlocksfunktionen i samband med ögonplastik.

Vad kostar ögonlocksplastik? - Pris från 30 000 kr

eller delbetala 1 313 kr /månaden

Operationstid

1-2 timmar

Tid på kliniken

2-5 timmar

Tillbaka på jobbet

1 vecka

Operation

Under narkos eller lokalbedövning

Utforska Din Resa: En omfattande samling av informations- och instruktionsfilmer som guidar dig inför, under och efter din operation.

Övre ögonlocksplastik

Överskottshud på övre ögonlocket (dermatochalasis) ger ofta ett ”tungt” utseende och ibland en lätt irritation och eksem på den fina ögonlockshuden. Fettansamlingar vid inre- eller yttre ögonlockskanten kan bli alltmer framträdande och se ut som små bulor. Besväras man av detta kan det vara aktuellt att operera ögonlock med en så kallad övre ögonlocksplastik / ögonlocksoperation.

Vid bedömning av övre ögonlocket måste man först se på ögonbrynens position. Om ögonbrynen med åldern har åkt ner (ögonbrynsptos) måste man bedöma om även de bör korrigeras vid en operation för att uppnå önskat resultat.

Om övre ögonplastik

En övre ögonlocksoperation går till på så sätt att efter utritning av snitt genomförs operationen under lokalbedövning eller narkos, efter dina önskemål. Snittet läggs längs det övre ögonlockets fåra och ögonlocket bedövas mycket försiktigt och skonsamt.

Plastikkirurgen justerar huden, underliggande muskulatur och eventuella fettansamlingar som ger oönskat utseende. Huden sys sedan samman och du får vila en stund med ett lätt tryck mot området för att minska svullnad.

Ärr efter övre ögonlocksplastik

Ärr efter övre ögonlocksplastik hamnar i det naturliga vecket cirka 8-10 mm upp från ögonfransarna. Du bör alltid skydda röda ärr från solen, eftersom det kan skapa en viss missfärgning.

Efter operation

Läkningsprocessen

Första dagarna kan du vara svullen och även få mindre blåmärken kring ögonen, detta lägger sig successivt efter några dagar. Det är viktigt att hålla sårkanter torra och fria från smuts. Har du ett lätt arbete kan du återgå till detta efter några dagar. Undvik helst användning av kontaktlinser under den första veckan efter din ögonlocksoperation.

Slutresultatet kan skilja sig åt mellan olika personer beroende på bland annat arvsanlag och elasticiteten i huden. I vissa fall kan det finnas hud kvar under ögonbrynen om dessa är nedsjunkna. Detta kan i de flesta fall korrigeras med hjälp av ett pannlyft.

Återbesök

Du har ett planerat återbesök en vecka efter operationen för att ta bort stygnen. Efter ytterligare några dagar går det oftast att börja sminka över ärren, men en viss svullnad kan kvarstå och försvinner successivt. Efter någon månad blir ärren mycket diskreta och oftast knappt synbara.

Träning

Du bör undvika pulshöjande aktivitet i 2 veckor efter att du har genomgått din operation. Efter cirka 3 veckor kan du påbörja lättare träning.

Nedre/undre ögonlocksplastik

Nedre/undre ögonlocksplastik kan vara ett alternativ när fettansamlingar eller påsar under ögonen orsakas av att muskulaturen som håller tillbaka fettväven bakom ögat försvagas så att fettet buktar fram. Överskottshud ökar även andelen fina rynkor på nedre ögonlocket. Har man några av dessa besvär kan det vara aktuellt att operera ögonlock genom en undre ögonlocksplastik (eller nedre ögonlocksoperation som det också kallas).

Om nedre ögonplastik

En nedre ögonlocksoperation utförs under lokalbedövning eller narkos, efter dina önskemål. Plastikkirurgen lägger ett tunt snitt under nedre ögonfransraden och justerar huden, underliggande muskulatur och eventuella fettansamlingar som ger oönskat utseende. Snittet kan i vissa fall fortsätta ut i den så kallade kråksparksrynkan bredvid ögats ytterkant. Huden sys sedan samman med ett stygn som löper längs hudens insida och du får vila en stund med ett lätt tryck mot området för att minska svullnad. Saknas det fyllighet in mot näsan så kan lite fett flyttas från magen för ett yngre och jämnare utseende.

Ärr efter undre ögonlocksplastik

Ärret efter en undre ögonlocksplastik hamnar precis under nedre ögonfransarna. Efter någon månad blir ärren mycket diskreta och oftast knappt synbara. Varje läkningsprocess är unik och kroppens sätt att bilda ärrvävnad varierar från person till person.

Är det endast fettöverskott som ska justeras kan ärret läggas på insidan av det nedre ögonlocket. Du får då en mycket snabb och skonsam läkning.

Efter operation

Läkningsprocessen

Första dagarna kan du vara svullen och även få mindre blåmärken kring ögonen, detta lägger sig successivt efter några dagar. Det är viktigt att hålla sårkanter torra och fria från smuts. Har du ett lätt arbete kan du återgå till detta efter några dagar. Efter cirka sex månader kommer du att kunna se det slutliga resultatet. Beroende på faktorer såsom hudens elasticitet och biologiska anlag kan slutresultatet skilja sig åt från person till person.

Återbesök

Du har ett planerat återbesök en vecka efter operationen för att ta bort stygnen. Efter ytterligare några dagar går det oftast att börja sminka över ärren, men viss svullnad kan kvarstå och försvinner successivt.

Träning

Du bör undvika pulshöjande aktivitet i 2 veckor efter du genomgått din operation. Efter cirka 3 veckor kan du påbörja lättare träning.

Ingrepp att kombinera med ögonplastik

Ögonplastik är en av många ingrepp som görs för att ge ansiktet en yngre uppsyn och går ofta att kombinera med andra ansiktsföryngrande operationer. Ansiktslyft, laserpeeling, kemisk peeling eller rynkbehandling med Botox. Boka en konsultation med oss för rådgivning kring övriga ingrepp att kombinera med ögonplastik.

Boka konsultation

Hur länge syns stygnen?

Vanliga frågor

Före- och efterbilder på operationer och behandlingar utförda av Nordiska Kliniken

Före-och efterbilder

Patrik Höijer, Mattias Elmér, Marcus Ehrström, Pehr Sommar och Said Saidian är specialister i plastikkirurgi på Nordiska Kliniken.

Läs mer om oss