Vi kunde tyvärr inte hitta några resultat.

Tillbaka till startsidan

Behandling av Psoriasis remissfritt

Psoriasis är en kronisk sjukdom som kan påverka individer på olika sätt. Trots att det inte finns någon botande behandling finns det metoder som kan förbättra livskvaliteten betydligt för de som lider av denna sjukdom. På Internationella psoriasisdagen vill vi belysa det ständigt föränderliga behandlingslandskapet och vägleda patienter genom sina behandlingsalternativ.

Vad är Psoriasis?

Psoriasis kännetecknas av röda, fjällande fläckar på huden och kan variera i svårighetsgrad. De med lindrig psoriasis kan uppleva endast några få fläckar, medan andra med en mer svår form kan drabbas av större områden av huden.

Hur behandlas det?

Det finns flera behandlingsmetoder att välja mellan, baserat på individens specifika behov

  • Utvärtes behandling: Detta inkluderar användning av krämer och salvor som kan appliceras direkt på huden.
  • Ljusbehandling: Ett alternativ för de som inte svarar väl på utvärtes behandling.
  • Invärtes behandling: Omfattar tabletter, injektioner och infusioner.

De med lindriga besvär kan oftast behandlas i primärvården, men de med svårare symtom bör konsultera en specialist inom hudsjukdomar. Biologiska läkemedel, ett specifikt behandlingsalternativ för psoriasis, förskrivs endast av specialistläkare.

Mätning av psoriasis svårighetsgrad

Läkare brukar använda PASI (Psoriasis Area and Severity Index) för att bedöma svårighetsgraden. Denna skala sträcker sig från lindrig till svår, baserat på tjocklek, avgränsning av psoriasisplack och hur mycket av kroppen som påverkas. Dessutom används DLQI (Dermatology Life Quality Index) för att förstå hur sjukdomen påverkar patientens livskvalitet.

Individualiserad vård

Behandlingen bör skräddarsys för varje individ. Några kan hitta lättnad med enkel kräm, medan andra kan behöva mer intensiva behandlingsmetoder. Kunskap om din egen sjukdom är avgörande för att hitta den mest effektiva behandlingen. Till våra hudläkare kan du komma för en bedömning om du besväras av din psoriasis och få den hjälp du behöver. Diskutera alltid med din läkare innan du introducerar nya behandlingsmetoder.

Klimatvård & Ljuskänslighet

Vistelse i ett soligt klimat kan fungera som en effektiv behandling för vissa. Dock, för 5-10% av de som har psoriasis kan solljus faktiskt förvärra tillståndet. Det är viktigt att vara medveten om hur din kropp reagerar på olika behandlingsmetoder.

Behandling av psoriasisartrit

Psoriasis kan också påverka lederna, vilket kallas psoriasisartrit. Behandling syftar till att minska inflammation och smärta.

Ta hjälp från läkare

Att veta vilken väg man skall gå för att få hjälp med sin psoriasis kan vara svårt och förvirrande. Våra hudläkare finns för dig som önskar få vägledning och en behandlingsplan. Du bokar enkelt din remissfria tid till någon av våra hudläkare via länken nedan.

Även om psoriasis är en kronisk sjukdom finns det hopp om effektiv behandling och förbättrad livskvalitet. På denna internationella psoriasisdag uppmanar vi alla att utbilda sig, utforska sina alternativ och upprätta en öppen dialog med sina vårdgivare.

För hjälp med din psoriasis, besök länken nedan för att boka tid.

Boka personlig rådgivning

Naturliga resultat med bröst som är anpassade till kroppen

Läs om bröstförstoring

Den enda metod som tar ett helhetsperspektiv på bröstingrepp

Läs om NK-metoden